За година София е осъдена 20 пъти, платила е 100 хил. лв. обезщетения заради ухапвания от кучета

20 пъти е била осъдена Столична община в рамките на една година заради ухапвания от кучета, като обезщетенията, които е изплатила са почти 100 хиляди лева. Броят на бездомните четириноги намалява, но хиляди продължават да скитат из улиците на София, предаде репортер на БГНЕС.

Наблюдава се тенденция за прогресивно намаляване на популацията на бездомните кучета в София. Преброяването на безстопанствените животни на територията на общината се извършва периодично през няколко години, като последните данни показват общ спад с 67% от 2007 г. насам. Резултатите са категорични, че през последните години броят на безстопанствените кучета трайно намалява - от 11 124 през 2007 г., 8 538 през 2009 г., 9 241 през 2011 г., 6 635 през 2013 г., 3844 през 2015 г. до 3 589 през 2018 г. Данните предостави за БГНЕС Веселин Асенов – директор на столичното предприятие „Екоравновесие“, натоварено със задачата да се справи с този дългогодишен за столицата ни проблем.

Проблемът обаче остава. Доказва го и последният случай отпреди няколко дни, при който куче ухапа 12-годишно дете в училищен двор и стана повод прокуратурата да се самосезира.

Районите с най-висока популация, отчитат от „Екоравновесие“, са в периферията на столицата, защото често там се изоставят вече нежелани домашни любимци, техните потомства, както и животни от съседни общини. Там са разположени и големите индустриални зони, където има и кучета-пазачи.

Оказва се, че ухапванията от кучета в София съвсем не са единични или изолирани случаи. Тъй като отговорност за инциденти с безстопанствените четириноги носи общината, за 2020 г. предприятието е изплатило обезщетения на граждани в размер на 91 469,38 лв. по общо 20 досъдебни производства. Част от тези дела са били заведени през различни години. Размерът на обезщетението се определя от съда и е различен за всеки отделен случай.

Веселин Асенов – директор на столичното предприятие „Екоравновесие“

„В ОП „Екоравновесие“ постъпват сигнали от граждани по различни канал - през електронната система за подаване на сигнали, по телефон, по електронна поща, през контактния център на Столична община, на хартия и през фейсбук-страницата на предприятието. Много често един сигнал се подават едновременно през няколко канала. Всеки сигнал се проверява на място от нашите служители и не са редки случаите, в които когато екипа отиде на място и разговаря с жалбоподателя се оказва, че в действителност нападение не е имало, но гражданите сигнализират, защото не искат въпросното куче или кучета да обитават района. През 2020 г. обработихме 6888 сигнала, в които влизат такива за болни кучета, за безстопанствени и бедстващи кучета, искания за кастрация на безстопанствени и дворни кучета, за прибиране на трупове на животни“, заявяват от общинското предприятие.

За съжаление често постъпват и сигнали за проява на агресивно поведение от страна на домашни дворни кучета, които са отглеждани безотговорно и периодично биват оставяни да излизат свободно. В такива случаи се извършват съвместни проверки с представители на Столичен инспекторат и СДВР.

Към настоящия момент в предприятието работят 81 човека, а то стопанисва една ветеринарна клиника в район „Връбница“ и три приюта за настаняване на безстопанствени кучета – в кв. „Сеславци“, кв. „Горни Богров“ и район „Слатина“.

„Екоравновесие“ работи изцяло по предвидените в Закона за защита на животните правила, които включват кастрация, ваксинация, обезпаразитяване, маркиране и връщане на бездомните кучета обратно по местата, от които за заловени, с изключение на агресивни и болни кучета, както и кучета от районите на училища и другите обществени сгради. /БГНЕС