„За“ и „против“ Урсула фон дер Лайен, Тимерманс и докъде водят последните слухове

Лидерите на ЕС се срещат в Брюксел за Ден 3 на срещата на върха на ЕС. Те трябва да решат кой ще спечели топ лидерските позиции в Европейската комисия, Съвета, външната политика и Европейската централна банка.

Холандският социалист Франс Тимерманс и германският министър на отбраната са сред фаворитите за председател на Комисията.

Няколко източноевропейски страни се обединяват срещу Тимерманс като председател на Комисията.

Това са отчасти въпросите, върху които поставя фокус Евронюз.

Докъде в третия ден от преговорите?

Това, което е различно в третия ден от преговорите, е че новият Европейски парламент зае местата си за първи път в Страсбург. В дневния ред е да се определи краен срок, вероятно тази вечер, за номинации за председател на парламента с планирано за сряда гласуване. Лидерите на ЕС се състезават с часовника, за да предложат пълен пакет за висшите постове.

В пъзела все още има много разместващи се парчета, но повечето от лидерите на ЕС изразиха исканията си да има баланс между мъже и жени и да се избегне това най-добрите длъжности да се заемат единствено от членове на западните правителства на ЕС.

Меркел и „компромисите“

Германският дясноцентристки депутат Манфред Вебер целеше да поеме председателството на Европейската комисия и бе водещият кандидат за Европейската народна партия, най-големият политически алианс в Европейския парламент. Но президентът на Франция Еманюел Макрон отхвърли кандидатурата му, която все още се подкрепя от Ангела Меркел.

Германският канцлер впоследствие подкрепи Тимерманс, което беше задоволително за политиката на Макрон. Идеята беше посрещната с гняв в десноцентристката Европейска народна партия в неделя, когато тя предложи плана на групата в Брюксел, след като пристигна от Г-20 в Осака.

Планът на Тимерманс, съгласуван в кулоарите на срещата на върха на Г-20 с няколко лидери на ЕС, не проработи на фона на страховете на Меркел ЕНП да не се откаже от най-влиятелната позиция твърде лесно. Невъзможността за сключване на сделката сигнализира, че влиянието на канцлера върху вътрешната политика на Германия и в Съвета на ЕС е отслабнало.

При пристигането си за третия ден от срещата на върха Меркел каза пред репортери: "Всеки трябва да разбере, че трябва да се направят определени компромиси. Казвам това на всички. Тогава ще има шанс за постигане на споразумение. И това е духът, в който ще работя - обнадежден и решителен."

Тимерманс – застъпници и противници

Новият компромис беше да се спрегне Вебер за председател на Европейския парламент и да се даде позицията на председател на Комисията на холандския социалист Франс Тимерманс, който Франция и Испания силно подкрепят.

Той обаче остава неприемлив за източните държави от ЕС, като Унгария и Полша, поради ролята му в законодателствата на блока срещу техните националистически правителства.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви днес в Брюксел: "Вишеградската четворка, ние сме много ясни. Искаме председател на комисията, който няма негативно мнение за нашия регион. Господин Тимерманс не е приемлив за нас“.

Последни слухове

Новото спрягано име е германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която е в партията на Меркел ХДС. Фон дер Лайен е гаранция, че върховният пост ще бъде в ръцете на политик от Европейската народна партия - но дори името й да бъде прието от Съвета, остава да се види дали Европейският парламент ще приеме политик, който не е шпицкандидат.

Фон дер Лайен, разбира се, първо ще се нуждае от достатъчна подкрепа в редиците на Съвета на ЕС и няма да е лесно.

Испанският премиер Педро Санчес застана твърдо зад члена на групата на социалистите и демократите Тиммерманс, като каза: "Нека направим предложение до (Европейския парламент), което може да бъде успешно с достатъчно подкрепа. Нашата позиция е за нашия шпицекандидат, ние подкрепяме Франс Тимерманс като председател на Европейската комисия." /БГНЕС