За Кирил Петков правата на българите в РСМ, промяната на учебниците и премахването на езика на омразата са ключът за вдигане на ветото

Министър-председателят Кирил Петков пое ясен ангажимент, че приоритет №1 за него в тези преговори е защита правата на българите в РС Македония и успех по този въпрос е приоритет №1 за българското правителство. Също така отбеляза, че промяната в учебниците, която трябва да настъпи в РСМ, е един ключов приоритет за външната политика на България.

Това заяви за БГНЕС минути след срещата си с премиера Петков Петър Колев, лидер на партията Гражданския демократичен съюз (ГДС).

Колев заяви, че Петков е подчертал факта, че езикът на омразата не може да продължава да бъде един съвременен бич на отношенията между София и Скопие.

„Той препотвърди позицията си, че очаква резултати. Т.е. българското правителство ще се води от резултати, а не от срокове в тези преговори“, каза лидерът на ГДС.

На въпрос на БГНЕС означава ли това, че ветото за започване на преговори на РС Македония с Европейския съюз няма да бъде вдигнато, докато не бъдат изпълнени посочените по-горе условия, Петър Колев отговори: „Това, което разбрахме от разговора с нас, че неговата позиция е ясна и категорична, че тези въпроси са приоритет и без да има конкретни резултати по тях ветото не може да отпадне“.

В разговорите с българите от РСМ премиерът Петков е успял да улови някои моменти от жестоката съдба на българите Македония в исторически план.

„Успя да улови някои моменти, които са част от черните страници на историята. Смятам, че тази среща беше изключително полезна, защото едно е да четеш дадени неща от медиите, съвсем друго е да ти ги разкажат хора, които са ги претърпели. Те, техните родители и техните деца. Надявам се това, че това ще бъде първата, но не и последната среща с българския премиер“, каза Колев.

На въпрос дали Петков е информирал българите за разговорите си с македонския колега Димитър Ковачевски, Колев заяви: „Тези разговори са изключително чувствителни. Не бих навлизал в детайли каква е динамиката и какво конкретно се говори. Това, което разбрахме от неговите думи, че приоритет №1 за българската външна политика е защита правата на българите в РСМ, промяна на учебниците в РСМ, работа по изчистване на езика на омразата, включително на надписи по плочи и паметници в РСМ, и започване на процес на изчистване на историческата истина. Ако не се случи този пакет от приоритети, стана ясно, че България трудно ще може да каже „ДА“ за начало на преговори с ЕС на РСМ“.

Срещата на българите от РСМ с премиера Кирил Петков и неговия екип е продължила повече от час и половина.

„Направи ни впечатление, че разговорите продължиха и в коридора на МС, защото нещата, които споделихме с него му направиха сериозно впечатление. Мисля, че реалната представа за българите в РСМ днес българският премиер успя да чуе от първо лице, което е изключително важно“, каза Колев. /БГНЕС