За МВР състоянието на комплекс "Раковски" е добро

"Спортен комплекс "Раковски" е публично-държавна собственост и е предоставен за ползване на МВР. Той е в много добро състояние и е единственият в град София, който е достъпен за ползване от граждани". Това се казва в писмен отговор на Министерство на вътрешните работи до БГНЕС във връзка с това дали се планират инвестиции за подобряване на публичната инфраструктура.

В свой репортаж преди дни БГНЕС показа състоянието на стадион „Раковски” в столичния квартал „Иван Вазов”. Стадионът е една от емблемите на София от близкото минало, която днес е жалка картинка, потънала в разруха: Стотици тичат сред кал и храсти на стадион „Раковски“ в София

„Комплексът се състои от административна сграда, която се ползва от Център за бойна подготовка и спорт, зала за волейбол и баскетбол, лекоатлетическа писта, зала за бойни изкуства. Всички те се ползват за нуждите на служителите на МВР (за подготовка и спорт).

На територията на комплекса има още стадион, тренировъчно игрище, игрище за мини футбол и тенис кортове, които са отдадени под наем от МВР на спортни клубове, развиващи съответния вид спорт.

Комплексът е в много добро състояние и е единственият в град София, който е достъпен за ползване от граждани”, заявиха от МВР.

Проверка на БГНЕС установи, че в рамките на стадиона деца тренират футбол сред изпочупени стълби, а храсти и дървета са израсли сред малкото останали ръждясали трибуни. Не по-добро е състоянието на пистата, на която стотици граждани и деца свободно практикуват бягане. В дъждовни дни желаещите са принудени да спортуват в кал и локви.

На „Раковски“ обикновено събота и неделя идват стотици деца, които активно практикуват лека атлетика, спорно ходене, футбол или просто въртят по някоя друга обиколка на терена, каза за БГНЕС Георги Календеров, който се е заел с каузата на добра воля безвъзмездно да поддържа в добро състояние тревната площ и пространството във вътрешността на стадиона. Самият той е активно практикуващ спорт, както и неговият внук. „Стадионът е пълен винаги със желаещи, има и гимнастици“, които постоянно тренират“. /БГНЕС