За нагона няма спирачки: Заключени маймуни в Япония правят секс през дупка в стената

След повече от две години чудене как една маймуна в японски зоопарк е заченала без съприкосновение с мъжки ексземпляр, служителите в зоопарка изглежда най-накрая са разгадали загадката. Момо, 12-годишен белорък гибон, забременяла през 2021 г., въпреки че никога не е общувала с други маймуни. Според публикация в „Gizmodo“ отговорът се крие в малка дупка в стената, която друга маймуна е използвала, за да се съвокупи с Момо.

Предполагаемата "дупка на славата" се намирала на люка, използван за отделяне на клетката на Момо от експозицията на маймуните, където 34-годишен гибон на име Итох се възползвал от възможността да „намаже“, когато никой не го гледал. Служителите на зоопарка и ботаническата градина "Куджукушима" в Нагасаки години наред се чешат по главите, опитвайки се да разгадаят тази загадка, тъй като не е имало никакви записи от охранителните камери, които да заснемат контакта. Бащинството на Итох е потвърдено чрез ДНК проби, които доказват, че той действително е бащата.

Директорът на зоологическата градина в Нагасаки Джун Ямано обяснява, че провеждането на ДНК теста е отнело години, тъй като Момо е била изключително ревнива по отношение на мистериозното маймунско дете и не е позволявала на учените да се приближат достатъчно, за да вземат проби. В крайна сметка са събрани проби от косата и изпражненията на бебето, както и от всеки от потенциалните мъжки ухажори, и Итох е показал съвпадение. След като зоологическата градина установила, че Итох е бащата, останалата част от мистерията сякаш най-накрая си дошла на мястото.

Всъщност са били необходими повече от 6 месеца след раждането на маймунското бебе, за да се установи полът му, тъй като Момо е толкова привързана към него, че дори не позволява на зоозащитниците да го прегледат. С напредването на възрастта младото маймунче придобива по-голяма независимост от майка си, което позволява да се вземат необходимите проби от косата.

Маймуни като Момо и Итох обикновено се разделят, за да се избегне размножаването в плен по този начин, тъй като често може да бъде опасно за техния вид да се чифтосват при тези условия. Преди това гледачите в зоопарка са предполагали, че дупките в преградата не са достатъчно големи, за да се случи подобно събитие, и не са си направили труда да скрият дървената дъска с допълнителни заключващи механизми поради малката вероятност за подобно събитие. Разбира се, Момо се оказала изключително грижовна майка на мистериозното си бебе, въпреки че гледачите не знаели, че тя е бременна до 7-ия месец от бременността.

Белоръките гибони се смятат за застрашен вид, така че може би тайните срещи трябва да бъдат насърчавани, което ще доведе до увеличаване на числеността на вида обратно в зелената зона. Маймуните от този вид са склонни също да живеят в семейни единици, така че може би собствениците на зоопарка трябва да обмислят възможността да позволят на Итох и Момо да се съберат като семейство, при условие обаче че двамата нямат нищо против за нещо повече от „само секс“. /БГНЕС