За октомври има само един танкер с газ, за ноември и декември доставките не са обезпечени

Приехме офертата на "Шиниър" за един кораб с газ за месец октомври, за месец ноември и декември не можахме да намерим слотове. Офертата е коригирана за доставка на един танкер през октомври в Турция.

Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов на извънреден брифинг тази вечер във връзка с газовите доставки, предаде репортер на БГНЕС.

Преговорите за намиране на слотове бяха изключително тежки, уточни Христов, заявявайки, че предлагане има, но цените за слотове са много високи.

От тук нататък ще насочим усилията си за подписване на средносрочни договори, за да осигурим тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни притесняват, притеснява ни цената и системното ѝ повишаване. В момента получаваме газ на цени над 300 лева за мегават час, което е гранично за повечето компании в индустрията и на тази цена ще предизвикаме инфлация, която ще е трудно да се поеме от някои компании, каза още Христов, уточнявайки, че цената е по-близка до горна граница от 400 лв. на мегават час.

Месец октомври не е обезпечен, заяви Христов и посочи, че 1 танкер покрива консумацията за около 10 дни през октомври. Танкерът, който ще бъде разтоварен в Турция ще задоволи, горе-долу, 1/3 от нуждите, азерският газ ще обезпечи още 1/3. Остава да договорим още 1/3 от доставките, както и доставките за ноември и декември, посочи Христов.

Той допълни, че другата седмица се очаква да започнат преговори с Азербайджан за увеличаване на количествата и договорка по цените. /БГНЕС