За първи път: Без опашки и припаднали при обработването на протоколите след изборите

Приключи предаването и броенето на протоколите от секционните избирателни комисии в Националния дворец на културата /НДК/, а ЦИК даже обяви в ранните сутрешни часове резултатите от изборите при малко над 99 % обработени протоколи, предаде репортер на БГНЕС.

За първи път в най-новата история на България приключва толкова рано броенето на протоколите и контролните книжа.

В НДК приемането на протоколите снощи започна значително по-късно спрямо това в Зала „Фестивална“. Въпреки това протоколите от 23 МИР и в 25 МИР са обработени на 100% в ранните часове на нощта. Общо 1200 са секционните избирателни комисии, които успяха да предадат протоколите си в НДК.

В зала „Фестивална“, където секционните избирателни комисии са 500, обработката на протоколите също приключи рано.

Председателят на Районната избирателна комисия в 24 МИР София Борислав Ганчев каза пред БГНЕС, че приемането на резултатите е приключило малко преди 3.00 ч. По думите му всичко е преминало спокойно и след като и последната секция си е тръгнала от зала „Фестивална“, е извършена и обработка на резултатите и документите от РИК. „На финала сме в общи линии, готов е и протоколът на Районната избирателна комисия. Има последни детайли в „Информационно обслужване“ в Информационния център и сме готови да тръгнем към ЦИК за предаване на резултатите“, заяви той и допълни, че благодари за чудесната организация и професионализъм от страна на колегите му.

БГНЕС припомня, че коалиция ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 25, 37% при обработени 99,40 % СИК протоколи. "Продължаваме промяната" се позиционират на второ място с 20,21%, ДПС са трета политическа сила с 13,66%. "Възраждане" получава подкрепата на 10,17%, БСП — на 9,32%, а "Демократична България" — на 7,46%. Според текущата информация, над 4-процентната бариера за влизане в парламента преминава "Български възход" с 4,65%. /БГНЕС

Тагове: