За първи път творчеството на Кристо пред ученици

Изложбата може да бъде видяна от учениците в следващите 10 дни.

За първи път учениците от Националната гимназия по приложни изкуства „Св. Лука” могат да се докоснат до част от изкуството на световноизвестния българин Христо Явашев-Кристо.

Това става възможно благодарение на усилията на директора на гимназията Лилия Балева, която от миналата година реализира проекта „Гостуват ни”, предаде репортер на БГНЕС.

„Всяка година училището прави изложби, които са насочени към учениците за тяхното образование. Това го правим от 8-9 години и всяка година има различен проект. За първи път се показва творчеството на Кристо в средно училище”, каза за БГНЕС директорът на училището, който подчерта, че много хора не знаят, че той е най-известният художник с български произход в света.

Зам.-ректорът по учебна дейност в Националната художествена академия доц. Бойка Доневска, каза, че с удоволствие предоставят за няколко дни, дарената от Кристо колекция, защото учениците ще оценят това, което им се показва.

„В тази колекция са представени едни от най-забележителните произведения на Кристо като се започне от неговата „Желязна завеса”, ул. „Висконти”, Париж и стигнем до тази в Рафъл, щата Колорадо. Една великолепна колекция, която ни приобщава към най-големите постижения на временното изкуство, на изкуството на пространствената среда, на пакетажа”, така описа изкуството му доц. Доневска.

Тя добави, че Кристо е изключителен рисувач, с невероятно чувство за пластичност и за характерност на формите с наблюдателност и чувство за хармония, красота и чистота на линията.

На откриването на изложбата присъства и племенницата на Кристо – Цвета Явашева, която каза, че и днес той рисува между 16 и 18 часа на ден.

„Христо Явашев е направил своя избор на 21 години. Следвайки своята мечта е достигнал до тези постижения да е един от световно известните авангардни художници на века”, обясни тя и добави, че реализацията на мечтата му да опакова Райхстага му е отнела 25 години, през които е чакал да получи разрешение.

Учениците проявиха голям интерес към експозицията.

„Неговите произведения са доста практични и интересни като цяло. Неговите неща са много креативни”, каза Симона Щерева, която учи „Пространствен дизайн”.

За Мартин Паскалев, който тази година завършва „Художествена дърворезба” в гимназията, гостуването на изложбата е привилегия за учениците. „Не съм много запознат с творчеството на Кристо. За първи път виждам негови рисунки. Нещата са му много интересни и са в много различен мащаб. Има бая мащабни неща”, заяви Паскалев.

Изложбата може да бъде видяна от учениците в следващите 10 дни. /БГНЕС

Категории: