За патриарх Ириней Джуканович е по-лош от турците

Черногорският президент Мило Джуканович е по-лош от турците. Тези остри думи срещу черногорския лидер бяха отправени от главата на Сръбската православна църква Ириней.

„Нито турците, нито комунистите, нито някой друг посегна на църковния имот. Но дойде един черногорец да унищожи сръбската църква в Черна гора, която създаде Черна гора и без която Черна гора нямаше да съществува“, заяви Ириней.

„Ако не беше сръбската църква, черногорците щяха да споделят съдбата на съседите си от Призрен и да приемат исляма... Правилно сръбският народ е казал, че потурчените са по-лоши от турците“, добави йерархът за Ютюб канала на телевизията на СПЦ.

Повод за острите думи на Ириней е приетият в началото на седмицата Закон за вероизповеданието, който засяга и църковните имоти в Черна гора. Този акт беше поредната стъпка към влошаването на сръбско-черногорските отношения, които отбелязаха поредно дъно. Църковният конфликт между Подгорица и Белград се отразява широко от всички сръбски медии.

В същото време в храма „Възкресение Христово“ в Подгорица близкият до СПЦ владика Амфилохий призова на специално свикан събор черногорските власти в разумен срок да приемат нов закон за вероизповеданието.

В началото на седмицата черногорският президент Мило Джуканович призова за възстановяването на автокефалността на Черногорската православна църква.

Според него по този начин ще бъде премахната една историческа несправедливост. "Ще работя упорито върху този въпрос, независимо от това, дали на някого му харесва или не. В Черна гора Сръбската православна църква /СПЦ/ защитава инфраструктурата на Велика Сърбия", каза тогава Джуканович. /БГНЕС