За вицепремиера на РСМ: България инвестира в антагонизъм и шантаж!

За съжаление, в основата си, сегашната българска политика инвестира в антагонизъм и възмущение.

Това каза македонският вицепремиер и министър по европейските въпроси Никола Димитров.

Според него в РС Македония "нямало нито един случай на говор на омраза от страна на държавните институции или пък от страна на официален представител на страната, но ще има от страна на гражданите, защото те са обидени" .

Никола Димитров, чийто баща подробно описва терора над българите в РСМ, днес е най-върлият пропагандатор на омразата към България.

"Това е парадокс в двустранните ни отношения. Ние трябва да обясним този парадокс на българското общество. Те трябва да се запитат как ще се чувстват, ако техен по-голям съсед, е част от отбор, към който се стремят и повдигне подобни въпроси - за идентичността, за езика, да се работи под шантаж...Те казват: България няма да се подаде на натиск, но очакват ние да се подадем на натиск. Тук също има едно противоречие", заяви още той пред РСЕ.

Никола Димитров каза, че в Договора за добросъседство и приятелство от 2017г. двете страни са поели ангажимент да не се месят във вътрешните работи.

"Не може приятелство и истинска близост да се изграждат с подобен натиск и шантаж по този въпрос. Началната позиция на тези хора /в България, бел.ред./ е напълно погрешна. Дали става въпрос за някаква паралелна действителност или пък става въпрос за някакви визии, които днес не може да бъдат реализирани. Ние извоювахме нашата независимост, станахме част от ООН, станахме членове на НАТО и сме пред портите на ЕС. Истинското сближаване е възможно само така както казваше бившият президент Желю Желев: Най-мъдрата политика на България към Македония е тя винаги да помага и да не иска нищо обратно. С подобна политика всички стереотипи ще бъдат унищожени. А със сегашната политика се инвестира в стереотипи, страх и възмущение, които са оправдани сред нашите граждани", каза още Никола Димитров. /БГНЕС