За всички има локдаун, за Пол Маккартни- рокдаун

Излиза новият албум на Пол Маккартни, записан по време на заключване. Името McCartney III подчертава пряката приемственост с албумите McCartney и McCartney II, като по този начин формира един вид трилогия, съобщи Би Би Си.

Преди 50 години, през април 1970 г., в разгара на болезнен раздор с колегите си от Бийтълс и в пълна тайна както от тях, така и от целия свят, Пол Маккартни в студио, оборудвано в къщата си в Лондон, свирейки на всички инструменти , записа първия си самостоятелен албум. Албумът, наречен просто McCartney, беше последната капка, довела до разпадането на великата група.

Десет години по-късно, през 1980 г., Макартни разпуска групата си Wings и, в чест на края на друг етап от музикалната си кариера и живота си, отново сяда в домашното си студио и отново, в същото пълно уединение, свирейки на всички инструменти, записва отново в пълния смисъл на думата, самостоятелен албум, който получи – по примера на първия - същото лаконично име McCartney II.

И двата албума бяха, ако не отхвърляне на предишния опит на музиканта, то със сигурност радикално отклонение от него.

McCartney II, напротив, радикално се отдалечи от лиричната простота и мелодизъм на Wings и се насочи към новата вълна електроника, пост-пънк дискотеката, краутрок и други странни по това време и все още доста експериментални звуци, които тепърва набираха сила.

И двата албума бяха посрещнати хладно от критиците при издаването им и оттогава и двата се превърнаха в обекти на култово поклонение, произведения, в които авторът им се отклони от инстинктивния и присъщ търговски нюх и се отдаде на необуздани експерименти.

Между McCartney и McCartneyII минаха 10 години. Между McCartney II и McCartney III - четиридесет. Тези четири десетилетия съдържат десетки албуми, включително класическа, електронна и дори техно музика.

"Общото при създаването на тези три албума е, че и сега, както през 1970 и 1980 г., изведнъж имам много свободно време. И когато имам свободно време, какво мога да направя с него? Пиша песни и записвам музика", обяснява Маккартни./БГНЕС