Зъболекари искат своя Камара и демонополизиране на НЗОК

Много от проблемите на стоматологичното съсловие ще се решат, ако има демонополизиране на Здравната каса. Това коментира за БГНЕС председателят на Съюза на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев.

През последните 30 години работим на познатия принцип „ние ги лъжем, че работим – те ни лъжат, че ни плащат. Решението за по-добра услуга се вижда в Германия, където има 155 каси и пациентите имат право на избор“, смята лекарят и посочва друг парадоксален случай – страната е с най-много зъболекари в ЕС на глава от населението – 10 000, а услугата е на ниско ниво.

„Няма ли конкуренция, не може да има добър здравен продукт. Реформата не може да се прави със семинари като миналата година, който организира здравният министър в НДК, а и не бяхме поканени, защото не сме удобни. Системата има нужда от рестарт, а не от приказки“.

Сдружението не критикува голословно. Изпратени са предложения до здравния министър, с които смятат, че ще се подобри секторът. Едно от тях е учредяване на Камара на зъболекарите.

На пресконференцията присъства и д-р Хрисима Начева, която е избрана за зъболекар на 2018 година. Според нея зъболечението в страната не е скъпо, а доходите на българите са ниски. За сравнение беше посочено, че коронка от металокерамика в България е 10 пъти по-евтина в сравнение със САЩ. /БГНЕС