Забраниха отричането на геноцида в Сребреница

Върховният представител на международната общност за Босна и Херцеговина Валентин Инцко внесе поправка в Наказателния кодекс на страната, предвиждаща забрана за „отричането на геноцида и възхваляване на военните престъпници“ в Сребреница през 1995 г.

„Върховният представител Валентин Инцко внесе поправки в НК на БиХ, които предвиждат забрана за възхваляване на военните престъпници, осъдени окончателно, и за отричането на геноцида, престъпленията срещу човечеството и военните престъпления“, се казва в съобщението.

Поправките засягат преди всичко изказванията по повод на кървавия геноцид в Сребреница и войната продължила от 1992 до 1995 г.

„Жителите на БиХ дълги години очакваха този въпрос да бъде решен по законодателен път, но всички опити за това бяха блокирани. Ситуацията само се влоши и в момента излиза извън контрол. Някои политически лидери открито приветстват окончателно осъдени военни престъпници и отричат да е имало въобще геноцид в Сребреница“, уточни Инчко.

През 1995 г. армията на босненските сърби водена от Радован Караджич и генерал Ратко Младич извърши най-голямото клане на цивилно население в Европа след Втората световна война. В Сребреница бяха избити над 8000 босненски мюсюлмани. Караджич, Младич и техният кумир югодиктаторът Слободан Милошевич бяха осъдени от Международния трибунал в Хага за своите престъпления. /БГНЕС