Задължителна ваксинация за френските здравни работници от днес

От днес влиза в сила задължителното ваксиниране срещу коронавируса на всички здравни работници и други служители във Франция. Президентът Макрон обяви мярката в средата на юли и тя беше одобрена от парламента. Мярката засяга 2 700 000 души. Мнозинството от тях вече са ваксинирани, но днес в страната имаше протести срещу мярката.

Задължението за ваксиниране срещу коронавируса се отнася не само за френските медици, а също за домашните помощници, персонала в домовете за възрастни хора и пожарникарите. Отказващите да се ваксинират са малцинство, но държат да изразят позицията си, макар да знаят, че няма да променят нещата. Ванеса е медицински секретар в болница и знае, че ще я освободят, но отказва да се ваксинира.

"Няма да се насиля да ме инжектират с нещо, само за да работя. Това може би ще ми навреди, може би не, но не искам да ми го налагат. Това не е етично", коментира Ванеса Пероти, медицински секретар в болница.

Други противници на ваксината са предпочели да запазят работата си. Някои синдикати насърчават протестите, но властите не отстъпват. В домовете за възрастни хора очакват проверки.

"През тази и идната седмица ще има уволнения. В нашата мрежа прогнозират, че ще бъдат прекратени един-два процента от трудовите договори", каза Флоранс Анаиз-Моме от Съюз на домове за възрастни хора.

По официални данни близо 86% от засегнатите са изпълнили задължението. Най-голям е делът при медиците с частна практика - 91% от тях са ваксинирани./БГНЕС