Зад Плутон може да се крие още една планета

Група астрономи от Великобритания и САЩ предполагат, че в края на Слънчевата система, в допълнение към мистериозната девета планета, има няколко малки черни дупки или друга планета. Резултатите от проучването са публикувани в arXiv.org.

Учените се заинтересували от аномалии в така наречения Пояс на Койпер, разположен отвъд орбитата на Плутон: там орбитите на телата с най-големи периоди са разтегнати и групирани в една и съща посока по неясни причини, а яркостта на звездите се увеличава. Това показва наличието на редица други тела, които може да се окажат черни дупки, но и много вероятно - планета.

Самото съществуване на деветата планета днес е под въпрос. Само няколко косвени доказателства говорят в полза на този факт. Има и хипотеза, че това не е планета, а също първична черна дупка, просто с много малък диаметър. Авторите на изследването подчертават, че единственото доказателство за това е откриването на движещ се източник на рентгенови или гама лъчи, но все още не е ясно как точно може да се направи това. /БГНЕС