Задържаха Георги Семерджиев, убил две момичета в снощната катастрофа

35-годишният Георги Семерджиев, бивш футболист на Левски и Спортист Своге, убил с автомобила си две млади жени на булевард "Черни връх" и кръстовището с „Арсеналски” във вторник вечерта, е задържан. Семерджиев ще бъде тестван за наркотици и алкохол. Установява се дали шофьорската книжка, която е предоставил, е валидна, защото не е издадена от български органи. Шофьорът, карал и разчленилият се при удара автомобил, с фалшиви регистрационни номера. Криминално проявеният мъж беше задържан при акция на СДВР и отряд "Кобра" в жилище на ул. "Горски пътник" в кв. "Лозенец“ около обяд.

Това заявиха на брифинг днес, близо до мястото на катастрофата и до мястото, където Георги е арестуван, представители на прокуратурата, СДВР и НСлС, предаде репортер на БГНЕС.

Търсим свидетели и очевидци, търсим и хора, които евентуално са били негови спътници, заявиха разследващите.

Кооперацията в квартал "Лозенец", където Семерджиев е задържан

Към настоящия момент Георги Семерджиев, който избяга след удара, настъпил около 23.00 часа снощи на кръстовището на булевардите „Арсеналски” и „Черни връх”, е установен на адрес, на който не е регистриран в София. Задържан е и предстои да бъде тестван за алкохол и наркотици.

Началникът на отдел „Разследване“ в СДВР комисар Стойно Цветков заяви, че има информация, че е имало още един пътник в автомобила. Евентуално лице от женски пол, каза Цветков и добави: Търсим свидетели и очевидци, търсим и хора, които евентуално са били негови спътници.

Според Ясен Тодоров от НСлС при установяването и задържането на издирвания Семерджиев той не е бил в „съвсем адекватно състояние”.

На снимката: Ясен Тодоров

Георги Семерджиев има 47 акта и 49 наказателни постановления за различни нарушения, в които е залавян на пътя. Нарушенията на Семерджиев:

- На 11 юни е бил засечен зад волана след употреба на наркотици.
- От 2009 г. няма книжка - отнета му е заради липса на контролни точки.
- През 2021 г. започва да кара с швейцарска книжка.
- След 2021 г. има глоби за преминаване на червено, затъмняване на стъкла и отказ да бъде тестван за употреба на наркотици.

БГНЕС припомня, че катастрофата станала на кръстовището между булевардите "Арсеналски" и “Черни връх” в София, край метростанция "Европейски съюз". Загинаха две млади жени – на 22 и 26 години, които са пресичали кръстовището. Сред пострадалите е и 52-годишен шофьор на такси. Мъжът е с контузия на главата. Прегледан е от екипите на Спешна помощ, но е отказал хоспитализация. Сигналът е подаден в 23.08 часа. На място бяха изпратени 4 линейки.
Причината за инцидента е преминаване на червен светофар и вероятно превишена скорост. От сблъсъка джипът, с който са били блъснати момичетата, се е разцепил на две. Счупен е и асансьорът на метрото.

Граждани вдигат протест след снощното убийство на пътя

Протест срещу несправянето с рецидивистите и корупцията на пътя се организира в социалната мрежа Фейсбук. В публичното събитие, насрочено за 18.30 часа тази вечер, се казва:

„Призовавам всички, които смятат вчерашния "инцидент", не - това УБИЙСТВО за резултат от повсеместната корупция, превзела МВР и всички държавни органи, да излезем днес в 18:30 на това кръстовище, за да почетем паметта на нелепо погубените млади момичета и да поискаме сметка от отговорните:

- да последват оставки и уволнения за тези, които са допуснали този "човек" да се движи безнаказано по обществената пътна мрежа

- да се предприемат спешни акции срещу всички останали джигити с десетки нарушения на пътя

- да се предвидят по-строги санкции за джигитите, но също така и наказания за представителите на МВР и държавата, които допускат подобни рецидиви”. /БГНЕС