Задържаните самолети на Абрамович били на неофициални преговори в Украйна

Самолетите на руския олигарх Роман Абрамович, които бяха конфискувани през февруари, са изпълнявали полети за неформални преговори между Русия и Украйна, съобщава The Wall Street Journal.

Приближен на олигарха твърди пред изданието, че февруарските полети са извършени по искане на украински официални лица с цел организиране на хуманитарни коридори. Той добави, че американското разузнаване е знаело за това.

От началото на войната в Украйна Абрамович пое ролята на неофициален посредник между Киев и Москва. Първоначално той просто предавал посланията на страните, след което се присъединил към преговорипе по евакуация на цивилното население и размяната на затворници. Именно заради тази посредническа роля президентът на Украйна Володимир Зеленски помоли САЩ да не налагат санкции на Абрамович.

В същото време Великобритания и ЕС наложиха ограничения на руския олигарх заради близките му връзки с Путин.

Сега Абрамович и поне шестима други руски олигарси оспорват европейските санкции в Съда на ЕС.

В началото на юни федерален съдия в Ню Йорк издаде заповед за арест на самолетите Boeing 787-8 Dreamliner и Gulfstream G650ER, свързани с руския милиардер.

Федералното бюро за разследване, което поиска заповед за арест на самолетите, твърди, че Абрамович ги притежава чрез поредица от офшорни компании, регистрирани в Кипър и Британските Вирджински острови. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ