Задържаха в Гърция най-голямото количество в света "любима дрога на джихадистите" 

Най-голямото количество в света синтетичен наркотик каптагон - 5,25 тона на стойност 660 милиона долара, е конфискувана от представители на силите за сигурност на Гърция по време на съвместна операция, предаде РИА Новости по данни на Службата за борба с икономически престъпления към Министерството на финансите в Гърция.

Каптагонът (търговското наименование на фенетилин) е психотропна субстанция, наричана „любим наркотик на джихадистите“, защото често се използва от терористи в Близкия изток.

Освен че притъпява страха, препаратът потиска и усещането за болка и прави джихадистите непобедими, ето защо е смятан за любим на много джихадистки групировки, главно на "Ислямска държава".

Съвместната операция беше проведена от служители от отдела за борба с наркотиците и оръжията към службата за икономически престъпления, заедно с гръцката полиция, бреговата охрана и пристанищната служба. За провеждането на операцията е била нужна седмица, като 20 души са участвали в нея всеки ден.

Задържани са 3 контейнера, пристигащи от Сирия. Общият брой на иззетите и конфискувани каптагонови таблетки е 5 тона 250 килограма и 500 грама, което съответства на 33 078 150 таблетки.

Това е най-голямото количество конфискуван каптагон в света, като престъпните организации са лишени от доходи, възлизащи на над 660 милиона щатски долара.

В ход е разследване за установяване на лицата, участващи в сделката, както и за определяне дали Китай е крайното местоназначение на контейнерите.

През 2014 г. в Гърция е задържана най-голямата в света партида хероин - 2,1 тона за 200 милиона евро. Тогава бяха арестувани 11 души, от които няколко бяха осъдени на доживотен затвор. /БГНЕС

Категории:

Тагове: