Задържаните началници от ГДБОП рекетирали престъпния контингент

Установена е организирана престъпна група, която е действала от началото на 2017 г. до неутрализирането й в петък. Безпрецедентно разкрихме корупция на най-високи нива на служители, чиято професионална ангажираност е била свързана с противодействието на наркотрафика в страната и чужбина. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на БГНЕС.

Длъжни сме да не бъдем безучастни към подобни престъпления, недопустимо е държавни служители да използват служебната си позиция и да покровителстват нечия престъпна дейност. Още по-силно е това твърдение, когато това се отнася за служители, работещи като правоохранителни органи, добави Милева. Тя посочи още, че в случая е засегнат и международният авторитет на страната ни поради факта, че обвиняемите лица са осъществявали сътрудничество и с чуждите служби. В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства чрез предоставяне на изпреварваща информация на разследваните лица за предстоящи действия по разследването и задържането. Участниците са четирима, трима са служители на МВР. Двама от участниците заемат висши ръководни длъжности в ГДБОП. Те са били ръководители и методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията свързани с наркотрафик. Те са били и контактна точка и с чуждите европейски служби в Шенген, Интерпол и ЕС, съобщи Милева. Третият участник е разузнавач първа степен към Главна дирекция „Национална полиция“. Четвъртият не е служител на МВР, неговата роля е била на посредник при получаване на паричните думи. Дейността на групата е била получаване на подкупи от групи, занимаващи се с наркотрафик с цел осигуряване на чадър. Получавали са подкупи с цел неутрализиране на конкуренти на незаконния наркопазар в страната, съобщи още Милева.

След получаване на подкупи от страна на началниците в ГДБОП е започвано образуване на преписки и оперативни дела срещу конкретни лица. Предоставяли са изпреварваща информация за предстоящи действия по разследване и задържане. Групата е разкрита със съдействието на лице, изнудвано и през годините е давало подкупи на началници на сектор „Наркотици“ в ГДБОП в размер от 5 000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от правоохранителните органи. За улеснение на престъпната си дейност двамата висши служители на МВР демонстрирали неразбираемост и конфликти помежду си пред престъпния контингент. Така получавали повече пари. Членовете на престъпната група успяваха да се укрият от органите на МВР, използваха преки телефони и интернет приложения в своята комуникация, каза още Милева.

При задържането на единия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП той беше поискал сумата от 10 000 лева, като лично той определи мястото къде да бъде предадена сумата. Каза на свидетеля на срещата да не бъде с телефон, като и той самият не беше с телефон. В петък в жк „Захарна фабрика“ началникът беше задържан с част от поисканата от него сума, добави още Милева.

И прокурор Стефан Христов съобщи, че към наказателна отговорност са привлечени 4 лица за участие в ОПГ. „Целта на групата е искане и получаване на подкупи от лица от престъпния ъндърграунд, които са ангажирани с дейност по разпространение на наркотични вещества. Групата е включвала три длъжности лица служители от състава на МВР. Две от тези лица са служители на ръководна длъжност в ГДБОП отдел „Наркотици“, посочи той. Един от тези служители на ГДБОП е задържан с подкуп в момента на получаване му. „По отношение на това длъжностно лице са предявени и две обвинения - за искане на подкуп на 12.06. тази година и за получаването на такъв на 25.06. тази година“, посочи прокурорът. Той каза, че за трима от обвинените има изготвени искания за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ и предстои да бъде разгледана от спецсъда. За четвъртия участник в групата мярката е парична гаранция от 5 000 лв.

„Операцията е безпрецедентна в България за последните десетилетия и дирекция "Вътрешна сигурност" под ръководството на министъра на вътрешните работи и наблюдението на специализирана прокуратура, успя да неутрализира и да документира престъпната дейност на висшите ръководни служители в системата на МВР“, каза директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков. Той подчерта, че работата им била изключително трудна. „Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на висшия началник на отдела за борба с наркоразпространението. Не съм виждал такова в моята практика, който не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира с цел получаване на паричните средства“, заяви Банков.

Днес са депозирани допълнителни материали в Специализираната прокуратура за деяния от 2014г. на двамата служители. По негово мнение по оперативна информация групата е действала и през 2014г. "Предоставил съм материалите на Специализираната прокуратура, която ще прецени за доказателствената им стойност и ще се произнесе“, посочи той. /БГНЕС