Задават ли се избори в Палестина?

Нараства очакването, че президентът на Палестина Махмуд Аббас скоро може да издаде указ за организиране на парламентарни и президентски избори през 2020 г., се казва в анализ на Ал Джазира.

Последните избори в страната бяха за Палестинския парламент в окупираните Западен бряг и Газа през 2006 г.

Тогава партия Хамас спечели мнозинство от местата в парламента благодарение на това, че влиятелни членове на международната общност, включително САЩ и Европейския съюз, се опитаха да убедят аудиторията, че Хамас трябва да бъде разглеждан като "терористична" организация.

Остър конфликт между партия Фабас на президента Аббас, доминиращата фракция в Палестина, която администрира части от Западния бряг, и Хамас, който завзе контрола над Газа година след изборите през 2006 г., попречиха на това изборите да се проведат.

„Изборите трябва да представляват реален шанс за палестинците да избират демократично лидерите си и да възстановят разбитото си доверие в партията на президента“, заяви Марва Фатафта, политически анализатор в центъра „Ал-Шабака“.

През последните няколко месеца редица събития навеждат на мисълта, че Палестина върви към избори.

През октомври Абас възложи на председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) да започне подготовка, а до края на ноември всички палестински фракции - включително Хамас - дадоха одобрение за гласуване, което да се проведе след срещи с представители на ЦИК.

***

Стъпка към край на разделението?

За анализаторите, обаче, има разлика между процедурния напредък и политическите пречки, като последните може да се окажат по-критични. В проучване през септември само 38 процента от палестинците на Западния бряг и Газа заявиха, че всъщност очакват избори да се проведат „в близко бъдеще“.

Според Алаа Тартир, научен сътрудник в базирания в Женева Институт за международни изследвания и проучвания за развитие, „нито Фатах, нито Хамас са сериозни в своите призиви за парламентарни и президентски избори“.

"И двете страни, след повече от десетилетие на вътрешността на палестинското разделение, овладяха изкуството на политическото маневриране, и са напълно наясно с взаимните тактики и граници; и следователно, те знаят как да се засилват взаимно пряко и косвено", - каза той пред

АлДжазира. Тартир добави, че е "много е вероятно Аббас скоро да издаде президентски указ", но този "указ ще остане неизпълним, докато Фатах и ​​Хамас не се споразумеят за оперативните аспекти на изборите и политическите последици".

Анализаторът смята, че фактът, че изобщо е направено движение към избори, е отражение на външни фактори - особено на международните държави-донори, но и на силен вътрешен натиск.

"Избори могат да помогнат за намаляване на натиска, който Фатах и ​​Хамас получават от хората по отношение на тяхното разделение, така че те смятат, че трябва да отговорят на този натиск, като се включат в това, което изглежда като стъпка към прекратяване на разделението и ангажиране в легитимността и помирението", Това каза пред Ал Джазира Ибрахим Фрайхат, доцент в Института за следдипломни изследвания в Доха.

Въпреки това той отбеляза, че двете фракции ще се насочат към бъдещи избори с много различни приоритети. "Хамас губи и двата начина", каза Фрайхат: "ако Хамас спечели, те имат проблем как ще управляват, но ако загубят, тогава наистина ще губят". На Западния бряг например израелските сили могат да арестуват министри и законодатели на Хамас когато искат, както се случи през 2006 г.

По-нататък, възможното решение за Хамас би било да се опита да стане „шофьорът на задната седалка“ - с други думи „да имаш думата кой идва на власт, но освободен от тежестта на управлението“.

Фатах, за разлика от тях, „не е твърде притеснен от избора“, каза Фрайхат, „защото те знаят, че Хамас няма да може да управлява, особено на Западния бряг, и по този начин те смятат, че биха могли да излязат победител по всякакъв начин“.

"Фатах не е готов да предаде властта, ако я загуби", добави той.

***

„Далеч от безплатни и честни“

Дори ако палестинските фракции се окажат отговорни и се насочат към урните, провеждането на избори в палестинските територии е изправено пред сериозни пречки - най-вече заради военната окупация на Израел в Източен Йерусалим и Западния бряг.

По-специално, израелските власти почти сигурно биха отказали да разрешат избори да се проведат в окупиран Източен Йерусалим./БГНЕС