Задръстване на петролни танкери край Турция заради тавана на цените

След встъпване в сила на тавана на цените на руския петрол, край турския бряг се е образувало задръстване от танкери, съобщава „Financial Times“, като се позовава на търговци на петрол, посредници и служби за проследяване на кораби.

Най-малко 19 кораба чакат да прекосят турските води. Изданието нарича това първата индикация, че налагането на ценови таван на петрола от Русия може да наруши доставките в целия свят.

От 1 декември Турция изисква писмо от застрахователните компании, потвърждаващо наличието на застраховка P&I (защита и обезщетение) за плавателен съд, който ще премине през пролива.

Източник от петролния сектор съобщи на вестника, че руските компании са предоставили на Анкара писмени потвърждения, за да гарантират безопасното преминаване на корабите през турските води. Смята се, че заседналите кораби са танкери, застраховани от западни компании.

Миналата седмица Европейският съюз, последван от Г-7 и Австралия, се споразумяха за ценови таван на руския петрол от 60 долара за барел. Решението влиза в сила от днес заедно с петролното ембарго, което ЕС одобри още през лятото. Тези санкции се прилагат за доставките по море, но не и за петрола по тръбопроводи. За петролните продукти подобни ограничения ще влязат в сила на 5 февруари.

Руският заместник министър-председател Александър Новак подчерта, че Москва няма да приеме таван на цените на петрола, дори ако се наложи да намали производството. Той добави, че Русия е готова да работи само с онези потребители, които ще работят при пазарни условия. /БГНЕС