Задържаха Грета Тунберг на протест в Лондон

Днес полицията на Великобритания задържа борещата се за климата Грета Тунберг, по време на протест пред годишната среща на енергийния сектор в Лондон, съобщи АФП.

20-годишната активистка, която се превърна в ключово лице на движението за борба с изменението на климата, беше отведена от двама полицаи и качена в задната част на полицейски ван пред Energy Intelligence Forum.

Присъединявайки се към масовия протест, преди това Тунберг се изказа срещу споразуменията, сключени при "закрити врата" между политици и представители на петролната и газовата индустрия.

"Зад тези затворени врати безгръбначни политици сключват сделки и компромиси с лобисти от (разрушителната) индустрия за изкопаеми горива", заяви Тунберг пред журналисти пред мястото, където се провежда годишната среща, която продължава до четвъртък.

Няколкостотин протестиращи се събраха край хотел InterContinental London Park Lane по време на демонстрацията "Петролните пари вън", организирана от групите за натиск Fossil Free London и Greenpeace, като блокираха всички входове към мястото на събитието.

Секторът с интензивно производство на въглеродни емисии е подложен на остри критики от страна на зеленото лоби, че продължава да инвестира в мръсни изкопаеми горива и да влошава изменението на климата, вместо да ускори прехода към по-чиста възобновяема енергия.

"Светът се топи в изкопаеми горива. Нашите надежди, мечти и животи са отмити от потоп от зелени лъжи", добави Тунберг.

"От десетилетия е ясно, че индустрията за изкопаеми горива е наясно с последиците от своите бизнес модели, но въпреки това не прави нищо.

"Точно обратното - те активно отлагаха, разсейваха и отричаха причините за климатичната криза и разпространяваха съмнения за собственото си участие в нея", каза тя.

Пред събранието ще говорят редица големи представители на индустрията, сред които главният изпълнителен директор на Shell Ваел Саван, неговият колега от френската група TotalEnergies Патрик Пуян и шефът на Saudi Aramco Амин Насър.

Извън форума демонстранти удряха барабани и скандираха "Спрете петрола, спрете газа" и "Ние сме неудържими, друг свят е възможен".

"Имам шест внука. Сънувам кошмари за бъдещето им", заяви пред АФП протестиращата Доро Марден.

Демонстрантите твърдят, че по-голямата част от печалбите на индустрията се влагат отново в мръсна енергия, която влошава изменението на климата.

"Петролните компании натрупаха милиарди и милиарди печалби, като през миналата година счупиха рекорди във всички области. Главните изпълнителни директори на нефтените компании получиха многомилионни заплати", се казва в изявление на Fossil Free London.

"Преобладаващата част от тези пари се връщат обратно в експанзията на изкопаеми горива, а не в зелената енергия, която те твърдят, че подкрепят."

Много участници не успяха да стигнат до събранието тази сутрин, като петима демонстранти бяха арестувани по подозрение за възпрепятстване на магистрала, съобщиха от Столичната полиция. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон