Задържан американски войник в Русия

Миналата седмица в Русия е бил задържан американски войник с обвинение в "престъпно поведение", съобщиха от американската армия.

Войникът, чието име не е посочено, увеличава броя на американците, задържани в страната на фона на дълбокото напрежение с Вашингтон заради инвазията на Москва в Украйна.

"На 2 май 2024 г. руските власти във Владивосток, Русия, задържаха американски войник по обвинение в криминално поведение", заяви говорителката на американската армия Синтия Смит.

Русия уведомява Държавния департамент на САЩ, който "предоставя подходяща консулска подкрепа на войника в Русия", а армията уведомява семейството му, каза Смит.

"Предвид чувствителността на този въпрос, в момента не можем да предоставим допълнителни подробности", добави тя.

Когато по-рано бе попитан за съобщенията за задържането на войника в Русия, говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви: "Наясно сме с този случай."

От Ен Би Си Нюз съобщиха, че войникът е пътувал до Русия самостоятелно и не е бил по служебни дела.

Войникът, старши сержант, е бил арестуван по подозрение в кражба и в момента се намира в следствеия арест, съобщи Си Ен Ен.

Няколко други американци са задържани в Русия, включително Еван Гершкович, репортер на "Уолстрийт джърнъл", задържан по обвинения в шпионаж преди повече от година. /БГНЕС