Заев-Янша-Вархели: Словения и цяла Европа подкрепят решение между България и РСМ

„Словения и цяла Европа подкрепят решение за предизвикателствата между България и Северна Македония, а настоящото словенско председателство е възможност, която трябва да се използва за намиране на решение“, казаха премиерите Заев и Бахор на XVI Бледски стратегически форум, който се провежда в Република Словения.

Разширяването на ЕС е приоритет на словенското председателство и страните от Западните Балкани трябва да станат членове на Съюза възможно най-скоро. Пречките, пред които е изправен този процес, могат да бъдат премахнати и има положителни примери от близкото минало. Това бе заявено на XVI Бледски стратегически форум.

Премиерът на РСМ Зоран Заев се срещна с министър-председателя на Република Словения Янез Янша, във функцията на словенското председателство на ЕС, и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели.

Общият извод на премиерите Заев и Янша и еврокомисаря Вархели е, че няма място за други варианти освен европейски Западни Балкани и че Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори възможно най-скоро.

„На срещата беше казано, че до края на годината има достатъчно време България и Северна Македония да извървят пътя към решение, което ще ускори европейската интеграция на целия регион и че решенията означават грижа за себе си, но и за другия“, съобщи северномакедонското правителство.

„Европейският съюз трябва да започне преговори със Северна Македония и Албания. Този въпрос трябва да остане приоритет на ЕС и трябва да бъде затворен възможно най-скоро“, каза словенският президент Борут Бахор в обръщението си към Бледския стратегически форум.

„Проблемът вече не е само политически. Ситуацията стана много по-тревожна за ЕС. Какво направи Северна Македония за своята европейска перспектива - направи всичко и дори повече и какво получи в замяна - нищо и дори по-малко. Това сериозно накърни доверието в ЕС. Опитвам се да разбера, че разширяването на ЕС не е приоритет в момента, предвид всички проблеми в ЕС и извън него. Вярвам обаче, че напредъкът в преговорите с Македония и Албания трябва да остане приоритет и този въпрос трябва да бъде приключен“, подчерта Пахор пред участниците в Бледския стратегически форум.

По-рано Пахор на среща с премиера Зоран Заев в кулоарите на форума потвърди мнението, че Словения подкрепя разширяването на Европа със Западните Балкани и очаква, с посредничеството и подкрепата на словенското председателство, да намери приемливо решение за блокирания процес за интеграция на Северна Македония в ЕС.

Приобщаването на страните от Западните Балкани към ЕС и утвърждаването на демократичните принципи и норми на поведение на Балканите е в интерес не само на обединена Европа, но най-вече в интерес на всички граждани в нашия регион. Това заяви държавният глава Румен Радев преди участието си в лидерския панел, посветен на разширяването на Европейския съюз, който се провежда в рамките на XVI Бледски стратегически форум в Република Словения. Президентът подчерта, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани ще продължи да бъде приоритет за българската външна политика, особено с акцент за европейската перспектива на Република Северна Македония. /БГНЕС