Заев: Бучковски трябва да бъде мотиватор за прилагането на Договора

Специалният пратеник на правителството на Северна Македония за България Владо Бучковски трябва да бъде само мотиватор за прилагането на Договора за приятелство и добросъседство, заяви премиерът Зоран Заев.

Бучковски като специален представител на правителството трябва да бъде този, който ще мотивира договорът да се осъществява. Преговорите се водят от МВнР начело с министър Буяр Османи, държавния секретар и кабинета.

„Включен е и вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров, който е във връзка с европейските министри по европейските въпроси и с бъдещия посланик в НАТО Дане Талески, който участва в разговорите от самото начало“, съобщи Заев.

Премиерът подчерта, че през тези дни се полагат усилия да се намери решение, независимо, че „подготвихме народа за възможността преговорната рамка да не бъде приета, с което да не се даде възможност за провеждане на първата междуправителствена конференция“.

„Въпреки това стратегията на държавата, мой личен ангажимент и на всички министри е, че разговорите трябва да продължат, поне да създадем атмосфера и да отстраним препятствията за следващото лято. Ако можем да постигнем това и сега би трябвало да полагаме усилия до последния момент“, заяви Заев.

Владо Бучковски има едногодишен мандат, по време на който ще работи за осъществяването на плана за действие за по-успешно прилагане на Договора с Република България. /БГНЕС