Заев: Да изградим мостове на сътрудничество чрез зачитане на взаимните интереси

Да оставим историята на историците. Можем да я използваме по положителен начин. Тя ни обединява, сплотява ни и чрез нея можем да градим мостове на сътрудничество и още по-голямо братство. Тази обща история, ако я направим по-македонска или по-българска, може да бъде ябълка на раздора и да създаде конфликти. Това каза македонският премиер Зоран Заев в интервю за „Дойче веле“.

Премиерът публикува линк към цялото интервю в профила си във Фейсбук, но също така сподели кратко видео, в което подчертава, че историята не е работа на политиците. „Историята е първо гъвкав въпрос и второ не е работа на политиците, трябва да оставим историците да работят върху тази част, защото досега са имали успех и ще имат и занапред“.

Според Заев в Договора за добросъседство има инструменти и средства като думата „обща история“ и при такива обстоятелства трябва през призмата на интелигентния европейски подход да се използва историята по положителен начин.

„Имаме прекрасен договор, на който възлагам големи надежди. Вярвам, че можем през призмата на интелигентния европейски подход да използваме историята с положителна цел“, каза Заев.

Премиерът вини „лошите публикации, които се появяват в социалните мрежи и други подобни медии“ за разрастването на конфликта.

„Ние сме добри приятели, братски народи. И двете страни искат да видят целите Балкани заедно в ЕС, с отворени граници между нас и България, през които гражданите могат да пътуват свободно, да си сътрудничат и да изграждат приятелство“, каза той.

Възможност в намирането на решение Заев вижда в съответен протокол, меморандум в рамките на Договора с България, с който да се обвържат нещата, „за да потвърдим очакванията на българския народ“.

Северна Македония няма никакви териториални или малцинствени претенции и не се намесва във вътрешните работи на никой от съседите й, нито на България.

„Това са български граждани и те търсят правата си у дома или пред света. При тези обстоятелства публично потвърждавам, че нямаме териториални и малцинствени претенции. Мога да обещая, че ще направим пътна карта за по-бърза работа по коридор №8, за това колко пъти годишно ще се събират историческите комисии. Междуправителствената комисия, ако е необходимо, ще се среща не един път, а два пъти годишно, защото това е в наш интерес, а вероятно ще помогне и на българските политици преди изборите. В наш интерес е България да бъде стабилна и да има правителство и парламент, които хората да подкрепят, за да може да взема решения, включително решения за приятелство и сътрудничество със страната ни“, каза още Заев.

„Публично твърдя, че общата история е реалност и съществува. Това е обща история на българи и македонци, българският и македонският език. И при такива обстоятелства трябва да изградим приятелство и братство. Любовта е тази, която води към бъдещето“, заяви Зоран Заев в интервюто за „Дойче веле“.

Премиерът заяви, че лично е разговарял с кметове на общини и институции, за да премахне знаците, които говорят за "враждебни" народи. Заедно със своите подчинени той работи за укрепване на приятелството и братството на двата народа, но не може да се постигне нещо, изгубено в продължение на десетилетия, само за две години, увери премиерът. Нужно е време и това зависи от всички нас, смята той.

„Вярвам, че ако се погрижим за българските интереси, а те за нашите, ще намерим решение“, заключи македонският премиер. /БГНЕС