Заев: Да направим стъпка напред и следващия път да успеем

Два приятелски и братски народа трябва винаги да си говорят и да търсят решение. Това заяви пред БГНЕС министър-председателят на РС Македония Зоран Заев в началото на визитата си в София.

„Решението е някъде тук, около нас. Трябва да го намерим. Всеки път се надявам разговорите да бъдат успешни, но дори и да не успеем този път пак ще направим някоя стъпка напред и ще се надяваме следващия път да успеем“, каза македонският премиер преди срещата си тази сутрин с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Заев подчерта, че трябва да се подкрепяме и да си помагаме. „Трябва да направим всичко, за да се подкрепяме и да си помагаме. Трябва да подкрепим цялостното бъдеще на Балканите, а то е в Европейския съюз“, каза още той.

Ще имате много срещи днес. Аз съм убеден, понеже познава хората, с които ще се срещате, особено за Радев, че ще ви кажат, че без парламент, нищо не може да се направи. Ще прехвърли отново, както навремето с "Грипен"-ите, към парламента. Сегашното служебно правителство има всички права и може да преговаря с вас. Нов договор, ако нашият не им хареса. Но те ще избягат от отговорност, както винаги правят. В същото време лъжат и евроатлантическите партньори, че са за членството на Северна Македония в ЕС”, заяви Бойко Борисов по време на срещата си със Зоран Заев.

„Аз считам, че ако не намерим решение, като две държави, две нации, два народа, поколения млади българи и македонци ще се мразят. Ще направим така, че няма да ни трябват инфраструктурни проекти, защото никой няма да може да премине по тях. А те са толкова важни”, смята лидерът на ГЕРБ.

Според него целта на сегашното правителство е да мине инициативата "Три морета", за да могат да дойдат "по-високи гости, от Америка". Той отправи предложение към Заев младежките организации на партиите да направят съвместен форум, за да не се мразят в бъдеще. /БГНЕС