Заев: Докладите на ЕС са безсмислени, сменяме името на футболната федерация

Европейските доклади са безсмислени, според македонския премиер Зоран Заев. В същото време той призна, че Футболната федерация на Македония трябва да си смени името, за да отговаря на Преспанския договор – ключов документ за евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка.

В предаване на телевизия „Телма“ Заев отново се нахвърли върху ЕС, след като страната му очаквано не получи възможност за започване на преговори за членство заради неизпълнението на Договора за добросъседство и приятелство с България – другия ключов документ за европейската перспектива на РСМ.

Македонският премиер предупреди за възможния възход на евроскептицизма и подчерта, че РСМ не може на всеки 6 месеца да чака нов доклад.

„Всички доклади от Европейския съюз стават безсмислени, защо ни са?“, каза Заев.

Той заяви още, че Футболната федерация на Македония трябва да промени името си съгласно Преспанското споразумение.

Според него тя е получавала пари от Агенцията за младежта и спорта на името на младежките национални отбори, така че ФФМ трябва да спазва Конституцията и законите в страната и да смени името.

По-рано македонските официални власти настояваха, че федерацията не трябва да променя името си, защото била неправителствена организация и не получавала пари от държавата, следователно за нея Преспанския договор не важал.

Гръцкото правителство обаче не прие подобни аргументи и вчера, както БГНЕС първа информира, заплаши, че ще замрази сътрудничеството си с РСМ заради неизпълнението на договора. /БГНЕС