Заев: Джафери говори на албански заради българските провокации

Македонският премиер Зоран Заев оправда обръщението на председателя на Народното събрание Талат Джафери на албански език пред Европейския парламент с българските провокации.

"Талат Джафери говори в нарушение на Конституцията пред Европейския парламент, но трябва да кажем, че там имаше три сесии. На две от тях говори на македонски, а на третата на албански език", каза Заев и подчерта: Джафери бе провокиран от отделни лица от България, които заявиха, че ще уеднаквят нашите езици.

"Ние имаме близки езици, но те са различни и международно признати. Няма да търся отговорност от Талат Джафери. Той е един от основните пазители на македонската конституция", каза още Заев по повод на поведението на председателя на парламента, който предизвика доста реакции в страната.

Самият Джафери оправда постъпката си с "гъвкавостта на конституцията", предаде БГНЕС. "Не съм нарушавал Конституцията и за в бъдеще нямам никакви предразсъдъци. Във всеки отделен момент решавам какво е най-добре за държавата при представянето на нейните послания", каза Джафери пред "24 анализ". /БГНЕС