Заев: И да искаме, не можем да впишем утре българите в Конституцията

Преди присъединяването към ЕС ще се наложат промени в Конституцията, за да бъде променена общата част с държавите-членки на ЕС. Тогава в нея ще бъдат вписани и по-малките етнически общности, които живеят на територията на страната и досега не фигурират в нея. Това заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев на въпрос дали българите ще намерят място в Конституцията, съобщиха македонските медии.

Зоран Заев - премиер на РС Македония

„Този дебат започна преди няколко години по искане на хърватите в страната, както и на черногорците. Ние сме последните, които следваме примера на всички европейски държави, по-специално тези на Балканите“, подчерта той и припомни, че Хърватия и Албания вече са го направили.

„Ние нямаме предразсъдъци. Ако някой иска да направим това утре и искаме, няма да можем. Ние нямаме две трети, нито трябва, но заявяваме публично, че и българите, и хърватите, и черногорците, и египтяните, както и много други етнически общности ще бъдат включени в нашата конституция непосредствено преди присъединяването“, каза Заев.

Той подчерта, че тази стъпка няма да се предприеме заради искане от страна на България, а защото РС Македония има необходимост от подобна конституционна промяна.

БГНЕС припомня, че на 23 юли българският външен министър Светлан Стоев заяви, че промените в конституцията на РС Македония и вписването на българите в нея, наравно с останалите народи, е един от пътищата за решаване на проблемите им там. /БГНЕС

Скопие / РС Македония