Заев и Османи: Благодарим на българските власти и лекари за бързата реакция

Страшна трагедия се случи. 45 пътници са загинали, 12 деца. Благодаря на българските власти за бързата реакция. Това каза здравният министър на РС Македония Венко Филипче, който заедно с премиера Зоран Заев и външния министър Буяр Османи, пристигнаха в "Пирогов", където разговаряха с всичките 7 оцелели след катастрофата на магистрала "Струма":, предаде репортер на БГНЕС.

В "Пирогов" има членове на едно семейство, като най-малкият пациент е от това семейство - момиче на 16 години.

Венко Филипче благодари за оказанаха помощ от страна на спешните ни медици.

В отговор на въпрос на БГНЕС Буяр Османи заяви, че е имало бърза реакция от страна на властите тук и на лекарите.

Всички са стабилизирани, ще останат още ден-два и после ще ги прехвърлим в Скопие, съобщи Османи.

Премиерът на РС Македония Зоран Заев изрази благодарност към българските експерти. Благодарни сме за сътрудничеството, добави Заев.

Той каза, че седящите на задните седалки на автобуса са успели да счупят прозорците и да се спасят.

Той потвърди информацията на репортера на БГНЕС, че автобусът е собственост на фирмата "Беса транс", регистрирана в село Рашче, община Сарай. Фирмата е туристическа и често извършва превози Скопие - Истанбул, добави Заев. Той уточни, че всички пътници в автобуса са граждани на Република Северна Македония от различни градове. За момента е изяснено, че двама от пътниците са били с двойно гражданство - един със сръбско и един с белгийско.

Той каза, че няма как премиер да знае дали превозното средство е било в техническа изправност. Професионалистите и разследващите ще кажат това, допълни Заев, който след "Пирогов" ще разговаря със служебния премиер Стефан Янев в Министерски съвет.

Директорът на болница "Пирогов" проф. Иван Поромански съобщи, че Хората са в добро състояние. Няма опасност за живота на нито един от 7-те пациенти, предстои обработка на раните им.

Всичко каквото трябва за гражданите на РС Македония се прави, както се прави за всеки друг гражданин, увери лекарят.

Той съобщи, че когато се реши и се стабилизират пациентите, ще бъдат освободени. Работим заедно с македонската здравна система, допълни Поромански. /БГНЕС