Заев и Спасовски при патриарх Вартоломей, поканиха го да посети Македония

Лидерът на СДСМ Зоран Заев и служебният министър-председател Оливер Спасовски се срещнаха с вселенския патриарх Вартоломей в седалището на патриаршията в Истанбул.

Двамата македонски държавници поздравиха вселенския патриарх с Рождество Христово.

По време на продължителния и приятелски разговор, Зоран Заев изрази надежда, че патриарх Вартоломей през тази година ще продължи да решава важните въпроси, пред които е изправен православния свят и всички православни вярващи по света, в дух на толерантност и разбирателство.

Лидерът на СДСМ и бивш премиер изрази удовлетворение от срещата. Той се надява, че комуникацията с Вселенската патриаршия ще продължи в името на интереса на всички православни вярващи в Македония.

Заев и премиерът Спасовски поканиха патриарх Вартоломей, който се радва на голямо уважение сред македонските християни, да посети страната и да се срещне с местните православни.

БГНЕС припомня, че Българската православна църква създаде специална комисия с Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Нейната цел е диалог между двете православни църкви и оказване на подкрепа за извоюване на автокефалността на МПЦ. /БГНЕС