Заев идва в София с обещания, но без гаранции и решения

Служебният министър-председател Стефан Янев ще приеме премиера на РС Македония Зоран Заев, който пристига у нас начело на официална делегация. В центъра на разговорите ще е разрешаване на въпросите свързани със започването на преговори на Скопие с Европейския съюз, предаде репортер на БГНЕС.

В навечерието на визитата премиерът Стефан Янев заяви, че България няма да подкрепи преговорната рамка с РС Македония в сегашния й вид. Той подчерта, че няма да направим компромиси с националния си интерес.

От своя страна в деня преди да дойде у нас Заев каза, че България е длъжна да подкрепи РСМ. През последните дни той многократно повтаряше, че откритите въпроси между двете страни могат да бъдат разрешени много бързо, единствената пречка за това е, че на власт в София е служебен кабинет, с чийто представители сега идва да преговаря.

Заев също така използва участието си в срещата на върха на НАТО в Брюксел, която се проведе в понеделник, за лобиране на македонските интереси. Това бе използвано за кампания от македонските медии. Появиха се твърдения, че при среща на българския президент Румен Радев със стопанина на Белия дом Джо Байдън европейската интеграция на РСМ е била основна тема на техния разговор, а също така, че България е била подложена на натиск от Вашингтон.

От българското Президентство категорично отрекоха пред БГНЕС тези медийни спекулации:

„Въпросът за европейската интеграция на Република Северна Македония не е бил обсъждан по време на краткия разговор на президента Румен Радев с президента на САЩ Джо Байдън“.

Още с встъпването си в длъжност назначеният от държавния глава служебен кабинет даде ясно да се разбере, че няма да има промяна в българската позиция.

„Рамковата позиция на България за РС Македония е приета с консенсус от всички политически сили в парламента. Ние нямаме оторизация да променяме тази позиция. Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи ще бъде направено за продължаване на диалога“. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев в отговор на въпрос на БГНЕС за това ще продължи ли да се придържа служебното правителство към досегашната позиция на България за РС Македония.

Оттук нататък всичко е в ръцете на официалните представители на РСМ. Те са много наясно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите 2-3 месеца докато трае това служебно правителство, добави още Светлан Стоев, който прие поста от външния министър в оставка Екатерина Захариева на церемония в МВнР, състояла се на 12 май.

Няколко дни по-късно, на 21 май, министър Стоев повтори тази позиция и при визитата на европейския комисар по разширяването Оливер Вархели и на португалския външен министър Аугущо Сантуш Силва, които след кратък престой в София отлетяха за срещи в Скопие. В българската и македонска столици бе предложен план за излизане от създалата се ситуация.

Предложенията на Португалското председателство на Съвета за приемане на преговорната рамка за присъединяване на РСМ към ЕС обаче са абсолютно неприемливи за българската страна, защото по същество връщат разговора почти година назад, противоречат с основата на българската позиция, отразена в решения на всички български власти и подкрепена единодушно от всички български политически партии. Предложенията на практика предполагат премахването на всякакви гаранции за изпълнението на възможни договорености, което е основен проблем в отношенията на РС Македония с България и ЕС като цяло.

Отговаряйки на въпрос на БГНЕС за това как са преминали разговорите с еврокомисаря и с португалският външен министър, Стоев заяви: „Мониторингът от страна на Европейския съюз е гаранцията, че двустранните договори с РС Македония ще бъдат изпълнявани“. Той отбеляза, че възстановяването на диалога с РСМ е тема номер едно.

Опит за неговото възстановяване бе направен при съвместното посещение на президентите Румен Радев и Стево Пендаровски в Рим и Ватикана. На съвместен брифинг пред базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан Втори освещава книгите на светите братя Кирил и Методий, Пендаровски подчерта в отговор на въпрос на БГНЕС, че „подкрепя до последната буква Договора за добросъседство и приятелство“, който двете страни сключиха през 2017 г.

България е недоволна от изпълнението на Договора от македонска страна, което на практика е спряло през последните две години. Особено болен е въпросът за работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която трябва да намери решение как да честваме общата ни история, а не както интерпретират в Скопие – споделената история. За съжаление, липсва напредък в работата на историците. Те още се намират в Средновековната история, защото в Скопие отказват да признаят българския характер на държавата на цар Самуил. Това естествено пречи да се напредне и да се отиде към личности като Гоце Делчев и борбите за национално освобождение в края на XIX и началото на ХХ век. Работата на Комисията е важен момент за договора и от нейния напредък до голяма степен ще зависи и това дали РС Македония може да получи „зелена светлина“ от София за провеждането на първата междуправителствена конференция, което е фактическият старт на преговорите за членство в ЕС.

И докато София през последните две години повтаряше упорито, че няма проблем със съвременната македонска идентичност и език, но е против промяната на българската идентичност на хората, които са се заявили в миналото като българи, от РСМ на най-високо равнище твърдяха точно обратното. Във всяко изказване на Пендаровски, Заев, Димитров, Мицкоски и други отговорни фактори се повтаряше как РСМ няма да преговаря за македонския идентитет и език.

През последните два месеца към този рефрен се добави и това, че пречка за бързото решение са изборите, а след като те минаха служебният кабинет... Истинският проблем, обаче, е друг.

Заместник-председателят на Европейската народна партия и евродепутат Андрей Ковачев посочва в коментар за БГНЕС, че РСМ не изпълнява Договора от 2017 г. и това е по вина на управляващите в момента в Скопие.

„Не е проблемът, че има служебно правителство в България, както смята Заев. Проблемът е, че Скопие не направи нищо за изпълнението на Договора. Напротив инвестира в усилия да лобира срещу България и да изопачава българската позиция и да опитва да натиска София“, каза Ковачев, който е един от най-добрите познавачи на македонския въпрос. /БГНЕС