Заев моли България и Янев за помощ срещу пожарите

Премиерът на РС Македония Зоран Заев е обсъдил с министър-председателя на България Стефан Янев своевременните действия за справянето с горските пожари в страната.

Пред журналисти той припомни, че президентът Стево Пендаровски е разговарял с българския държавен глава относно помощта, която България може да окаже при гасенето на пожарите.

Късно снощи Пендаровски разговаря с президента Румен Радев във връзка с многобройните пожари в страната и възможността на България да изпрати противопожарни екипи в най-кратък срок.

"Късно вечерта проведох телефонен разговор с президента на България Румен Радев. Договорихме се във възможно най-кратки срокове България да изпрати противопожарни екипи, които да помогнат на нашите при гасенето на пожарите", написа Пендаровски в страницата си във Фейсбук.

БГНЕС припомня, че на 2 август следобед от Центъра за управление на кризи на РС Македония съобщиха, че на територията на страната са избухнали няколко пожара, като има изгорели къщи и селскостопански постройки. Най-сериозно е засегнат град Кочани, където огънят е достигнал до жилищни сгради. Съобщава се за повредени къщи и автомобили, а няколко жители на града са потърсили лекарска помощ заради затруднено дишане. Местното население е включено в локализирането на пожарите, а с цел превенция е изключено електроподаването към западната част на града.

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски съобщи по-рано, че в гасенето на пожарите участва армията. През нощта на терен ще се следи ситуацията и ще бъдат ангажирани допълнителни сили, както и средства за справяне с положението и оказване помощ на населението навсякъде, където има необходимост. Поради липса на техническа възможност да летят през нощта, военните хеликоптери ще се включат в операцията в ранните утринни часове, уточни държавният глава. /БГНЕС