Заев: Предсрочни избори на 12 април 2020 г.

Предсрочните парламентарни избори в република Северна Македония ще се проведат на 12 април 2020 г. СДСМ призова предсрочните парламентарни избори да се проведат на 22 или 29 декември. Представителите на ВМРО-ДПМНЕ обаче реагираха остро на това и поискаха друга дата през март или април.

Накрая беше постигнато споразумение, изборите да бъдат свикани на 12 април. Лидерите на политическите партии се съгласиха, че преброяването трябва да се проведе през следващата година, но след приключването на предсрочните парламентарни избори.

„Трябваше да бъде обсъдено как да се ръководи държавата след историческата грешка от Брюксел. Единодушното мнение е, че евроатлантическата интеграция е нашата цел, ние не приемаме алтернативи и желанието ни за членство остава. Оставаме на пътя на демокрацията и върховенството на закона. Втората тема на лидерската среща бяха предсрочните парламентарни избори. Предложихме 22 или 29 декември, за да преминем бързо през това и то в момент, в който нищо драматично не се случва, така че хората да изразят мнението си. Имаше реакция, че няма да има правителство в продължение на 100 дни, а след това предложения 29 март, 12 април, 29 април. Постигнахме консенсус за изборите, които ще се проведат на 12 април 2020 г. “, каза премиерът Зоран Заев след срещата с президента на Северна Македония Пендаровски. /БГНЕС