Заев представи нон-пейпъра за подобряване отношенията с България

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев представи днес части от нон-пейпъра, който миналата седмица беше връчен на българското правителство. Според него, опозицията в страната е неразумна в много отношения и обяви, че за идентичността и за езика не се преговаря, което е потвърдено няколко пъти и от страна на България.

Според Заев, опозицията не проявява постоянство. Първоначалните ѝ призиви бяха „да не продаваме идентичността, езика и други подобни. Сега питат защо не сме се договорили с България. Това неразумно поведение няма край. Още веднъж ясно потвърждавам, че става въпрос за нон-пейпър, за документ, в който се обменят идеи“, подчерта Заев.

Вътре в него е записано какво означава пълното и какво краткото име на държавата. Ясно се обяснява, че краткото наименование не предизвиква териториални претенции към България и че няма никакви аспирации за други територии извън политическия субект Република Северна Македония. Страната няма териториални претенции спрямо когото и да било от съседите, подчерта премиерът.

Допълнително се делегира правото на България да бъде втората държава, която ще пази македонското въздушно пространство.

Представени са уверения, че Северна Македония няма да се намесва във вътрешните работи на България или на която и да е от страните, включително и по въпроса за правата на малцинствата, които са международно регулирани.

В нон-пейпъра се съдържат и предложения как двете страни да се справят с изблика на говор на омразата с конкретни идеи и примери.

В документа има и идеи за прилагане на плана за действие по време на междуправителствената конференция в областта на спорта, младежта, здравеопазването, културата, образованието, инфраструктурата и т.н.

„Това са идеите, които сме обсъждали и ще продължим да обсъждаме вероятно и през периода, който предстои. Намерението ни е да продължим да разговаряме с България. Винаги ще използваме всички възможности и механизми за разговор за този неприятен проблем, с който се сблъска страната ни“, подчерта премиерът.

Има хора, които препоръчват историята да бъде оставена на историците, с което Заев заяви, че е напълно съгласен Според него е важно, какво се прави в настоящето и какво ще се прави в бъдеще.

За тази история, която пишем днес, отговорност носят политиците.

„Затова продължаваме фокусирани аз, премиерът Борисов, министър Османи, министър Захариева, Димитров, Каракачанов и всички, които сме включени в търсенето на решение, преди всичко чрез създаване на приятелски условия онова, което трябва, да се случи час по-скоро“, подчерта македонският премиер.

Според него, всяко отлагане на решението се отразява и на настоящето, и на бъдещето както на Република България, така и на Северна Македония, на македонския и на българския народ.

„Това, че сме македонски народ и че езикът ни е македонски никъде не се оспорва и за това не се преговаря. Впрочем и българската страна потвърди това няколко пъти публично. А историята наистина трябва да бъде оставена на историците“, заяви Заев. /БГНЕС, МИА