Заев: Проблемът е ЕС

Днес Европа има проблем. Голямата, визионерска идея за обединена Европа, днес има проблем. А проблемът е самият ЕС. Брюксел ни заяви, че ЕС не е успял да намери начин да осигури заслужената интеграция на Западните Балкани. Ето това е проблемът. Това каза премиерът на РСМ Зоран Заев на съвместна пресконференция с албанския си колега Еди Рама на първия икономически форум в Скопие. Според него фактът, че 26 държави-членки на ЕС не успяват да предотвратят блокада на една държава-членка, е проблем на Европа, предизвикан от самия ЕС.

„Европейските ценности са общи за страните от ЕС, но също и за страните кандидатки, които ги приемат и развиват. И днес тези ценности се утвърждават от Западните Балкани - приобщаване, мобилност, толерантност, справедливост, солидарност. Всеки в ЕС, който е приел и популяризирал тези ценности като неразделна част от европейския начин на живот, трябва да знае, че никой с никакъв акт не трябва да поставя под въпрос човешкото достойнство, равенството и солидарност, върховенството на закона, правата на човека, каза още Заев.

Той припомни, че миналата седмица е бил в София с правителствена делегация, при което по думите му „с отворено сърце и подадена за решение ръка е показал готовност да направи крачка в положителна посока с Република България“.

„Но, въпреки че направихме обща положителна стъпка, за съжаление, въпреки ясните и недвусмислени послания от цялата международна общност, че сега е моментът да се намерят сили за пробив, българските колеги не успяха да съберат достатъчно сили, за да одобрят началото на преговорите на Северна Македония и Албания с ЕС. Колкото и да сме били сдържани в очакванията, решението на ЕС да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания, е голямо разочарование. Но и огромен неуспех на политиката на разширяване на ЕС и лошо послание за целия регион. Ние смятаме, че гласът на България да не одобри преговорната рамка, не е в духа на добросъседските отношения", каза Заев.

Той повтори позицията си, че европейската интеграция не трябва да бъде заложник на двустранни въпроси.

„Двустранните въпроси не трябва да се включват в преговорите или в рамката. Това е опасен прецедент. Невъзможно е македонската национална идентичност да бъде обект на преговори", каза Заев. /БГНЕС

Категории: