Заев: С България поставихме миналото като основа за бъдещето

С Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и Република България показахме, че там, където има политическа воля и желание за напредък, откритите въпроси лесно се решават. Това заяви премиерът Зоран Заев. Той отбеляза, че двете страни направиха историческа стъпка напред.

"Ние поставихме миналото като основа на бъдещето. С договора избрахме заедно да попречим на недоброжелателната пропаганда, ако се появи вътре в страните ни, заедно да бъдем срещу речта на омразата и заедно да победим национализма", подчерта Заев.

Приятелството никога не е било по-голямо и непрекъснато расте и се засилва, създадени са силни инструменти за преодоляване на недоразуменията и изграждане на постоянно съюзничество и преодоляване на недоразуменията, каза македонският премиер.

Заев участва в честванията по случай 11-та годишнина от създаването на Българския културен клуб в Македония. В тази връзка той отбеляза, че за изграждането и поддържането на трайното приятелство важна роля имат и гражданските организации в двете страни.

"В тази посока Асоциацията на гражданите на Българския културен клуб у нас има значително място. Това е ясно посочено и в мисията на сдружението, което има за цел сближаването между културите на двете съседни държави - Република България и Република Северна Македония. Общ е и взаимният ангажимент от утвърждаване на културните ценности и традиции на гражданите на Северна Македония, които се определят като българи", каза още премиерът Заев. /БГНЕС