Заев съгласен с Радев за необходимостта от диалог

Съгласен съм, че въпросите трябва да се решат двустранно в Скопие или в София, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев. Той коментира изказването на президента на България Румен Раден, че политиката на София спрямо Скопие зависи от открит и конструктивен диалог между двете страни.

Много често президентът Радев казва, че това не се решава в Брюксел или Вашингтон и аз съм съгласен с него – това се решава в Скопие или в София, двустранно. Приятелите, които ни окуражават да намерим решение са добре дошли. Мисля, че на работната среща на 17 юни обсъдихме всички подробности, които са важни и за нашата, и за българската страна. Остава надеждата да бъде сформиран българският парламент и преди всичко да се състави политическо правителство, което ще ръководи изпълнителната власт в Република България, защото въпросът се адресира до Брюксел чрез правителството и вярвам, че при взети решения много бързо ще започне прилагането на пътната карта, която ще донесе благополучие на гражданите на двете държави в различни области”, подчерта македонският премиер.

На 11 юли президентът Румен Радев заяви, че политиката на България спрямо РС Македония не зависи от това кое правителство ще е на власт, зависи да имаме открит конструктивен диалог и той да се води в една от двете столици – София или Скопие, а не в Брюксел, Париж и Берлин, припомня БГНЕС.

Ние очакваме нашите приятели и братя от РСМ сами да вдигнат блокадата, тази блокада не е наша. Ние очакваме реални необратими устойчиви резултати в нашите отношения. Очакваме да се променят учебниците, паметниците с техните надписи, музеите, публичните медии, така че да изкореним езика на омразата. Очакваме ясни и решителни действия от вас, каза Радев в отговор на въпрос на македонска медия.

Зоран Заев поясни, че желанието му да бъде сформирано правителство на България е свързано с нуждите на българските граждани, както и защото след повторните парламентарни избори се очаква стъпка в посока решаване на проблема.

По повод изказването на Слави Трифонов за „северномакедонец в космоса” отговори, че правителството няма да реагира на думите на председателя на всяка политическа сила, но ако е необходимо, и това ще се случи. „Ние сме македонци от Република Северна Македония, които говорят на македонски език”, каза Заев.

„Очаквам да се коригира, защото все пак е политическата партия, която получи най-голяма подкрепа от гражданите на България, а наше задължение е да градим приятелство и да оставим след себе си добри отношения, които да бъдат от полза за бъдещите поколения", подчерта премиерът на РС Македония Зоран Заев. /БГНЕС

Скопие / РС Македония