Заев: Станах жертва на антинатовски интереси, разговорът за МПЦ е манипулиран

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че е станал жертва на антинатовски интереси, които имат за цел да попречат на евроатлантическата интеграция на Македония.

Той направи този коментар по повод на изтеклия запис на разговор между него и двама руски комици, които се представят за бившия украински президент Петро Порошенко.

Заев подчерта, че разговорите са също така манипулирани, особено в тази част, която се отнася за Македонската православна църква.

„Станах жертва на измама на добре организирана структура, която иска да извлече полза от злепоставянето на нашите евроатлантически стремежи. Това е още един опит да се нанесе директен удар върху нашия стратегически интерес, който се състои в това да завършим процеса на членство в НАТО. Става дума за добре организирана структура, която работи в интерес на трета страни“, каза македонският премиер.

БГНЕС припомня, че Заев не е първата жертва на руската двойка комици Вован /Владимир Кузнецов/ и Лексус /Алексей Столаров/. Те се прочуха в цял свят със своите разговори, в които се представят за президенти и други известни хора. Така двамата успяха да заблудят генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, френския президент Еманюел Макрон и певеца Елтън Джон.

В разговора с македонския премиер, който са провели, представяйки се за Порошенко, те са обещали от името на бившия украински лидер посредничество при преговорите с вселенския патриарх Вартоломей за автокефалния статут на Македонската православна църква. По-рано Заев обеща да направи всичко възможно за отделянето на МПЦ от Сръбската.

Македонският премиер също така е засегнал и редица външнополитически въпроси – Преспанският договор, отношенията Сърбия-Косово, а също така е разкрил детайли за политиката на ЕС и НАТО спрямо Русия.

Заев подчертава като най-голяма опасност близостта на Сърбия с Русия и проектите на Белград за размяна на територии. Според македонския премиер това може да взриви целия регион. /БГНЕС