Заев: Вучич лично ни достави ваксини от братска и приятелска Сърбия

Първата пратка ваксини Pfizer, дарение от Република Сърбия, пристигна днес на граничния пункт Табановце, съобщиха македонските медии.

Първите 4800 от планираните 8000 ваксини срещу COVID-19 бяха предадени на премиера Зоран Заев лично от сръбския президент Александър Вучич.

Доставката на ваксини от Сърбия трябваше да се случи преди няколко дни, но беше отложена поради технически причини, поради хармонизирането на техническата документация.

Става въпрос за общо 8000 ваксини на Pfizer, които Сърбия дава на РС Македония.

В допълнение към тази пратка от Китай се очаква да бъдат доставени 200 000 дози ваксини, за които в понеделник е подписано споразумение.

До вчера над 40 000 граждани на РС Македония изразиха интерес към ваксинирането чрез онлайн приложението. Министерството на здравеопазването вчера информира, че 12 652 души са се регистрирали за ваксинация чрез личните лекари.

Според плана на компетентните институции в първата група за ваксинация са здравните работници и хората над 70 години.

Премиерът Зоран Заев оцени получаването на ваксини от Сърбия като "акт на голяма солидарност, приятелство и първа помощ от братския сръбски народ към македонския народ".

"Инициативата е на президента Вучич, с когото поддържаме редовна комуникация и искам да благодаря на него и на премиера Бърнабич и на всички хора, които са работили през всички тези дни", каза Заев.

Това, добави той, е първата пратка, а тези дни ще пристигнат и останалите ваксини.

"Много е важно, че първите ваксини у нас дойдоха тъкмо от братска и приятелска Сърбия и те ще обхващат всички здравни специалисти - лекари, медицински сестри и всички, които работят в covid-центрове в цялата страна", каза премиерът.

Той подчерта, че границите със Сърбия са отворени поради инициативата, която съществува в Западните Балкани за увеличаване и развитие на регионалното сътрудничество, наричано от някои ​​"мини Шенген".

"Както и да го наричат, това е израз на приятелство и сътрудничество. На 24 февруари ще подпишем споразумения и меморандуми с президента Вучич и премиера Еди Рама в няколко области на взаимопомощ. Сътрудничеството ни се разраства и македонският и сръбският народ трябва да знаят това, защото работим, за да бъде по-добре и за двете нации", каза Заев.

"Коронакризата ще продължи дълго и всички трябва да си помагат - и в Сараево, и в Подгорица, и в Прищина, и ние нямаме проблем с това. Помощ от Европейския съюз също ще дойде по-късно, но ние можем да си помогнем едни на други", каза от своя страна сръбският президент Александър Вучич.

Премиерът Заев посочи, че отношенията със Сърбия и Албания са пример за сътрудничество.

"Искаме да покажем много повече от постигнатото до момента. Вратите са отворени за Косово и БиХ и Черна гора и аз вярвам, че те ще се присъединят към тази инициатива много скоро, защото тя носи само добро и ползи за хората. Очакваме Европейският съюз да изпрати ваксините в знак на солидарност много скоро. Комисар Вархели обяви 70 милиона евро помощ, а причините за нея са липсата на ваксини", каза Заев.

При такава липса на количества, подчерта той, сръбският народ отделя от своите ваксини и ги дава на македонския народ.

"Това е сериозно послание за братство и приятелство, което нашият народ със сигурност ще оцени", подчерта Заев.

"Ние сме малка страна и заедно с всички страни от Западните Балкани положихме усилия и постигнахме споразумение с "Pfizer" и "Sinofarm" от Китай. В края на седмицата очакваме в нашата страна да пристигнат ваксини от Китай ", каза Заев в отговор на въпрос.

"Почти 2 милиона ваксини вече са пристигнали в Сърбия, утре ще получим още 41 000 ваксини на Pfizer и след няколко дни очакваме да пристигнат първите 150 000 от ваксината на Astra Zeneka. Това изискваше месеци преговори и не беше лесно. Готови сме да помогнем на другите в региона," каза Вучич.

Той подчерта, че Сърбия има отлични отношения с македонската страна и добави, че счита за свой дълг да й помогнат при имунизацията срещу Covid-19.

"Поздравявам братския македонски народ за началото на имунизацията и пожелавам много здраве на всички граждани", каза Вучич. /БГНЕС