Загинало дете след стрелба в училище във Финландия

Дванайсетгодишно момче застреля дете в училището си във Вантаа, северно от Хелзинки, и рани сериозно други две деца, съобщи финландската полиция, предаде АФП.


Полицията съобщи, че е била изпратена на място малко след 09:00 ч. местно време (06:00 ч. по Гринуич) в училището, в което учат 800 ученици на възраст между 7 и 15 години, разположени на два обекта, а заподозреният е бил задържан около 10:00 ч. в Хелзинки.

"Днес, след 9:00 ч., в началните училища "Вьортола" във Вантаа беше извършена стрелба, по време на която загина шестокласник от училището", заяви на пресконференция Илкка Коскимяки, служител на полицията. Той е бил убит на място.

"Две деца също бяха сериозно ранени", добави той.

Според полицията арестът на младия заподозрян, който е учил в същото училище, "е протекъл спокойно" и той е притежавал огнестрелно оръжие. Започнало е разследване за убийство и опит за убийство.

Младежът няма да бъде вкаран в затвора, тъй като не е навършил 15 години, заяви друг полицейски служител - Марку Шеркя. След разпита той ще бъде предаден на социалните служби.

На видеозапис, излъчен от ежедневника "Илтахети" и представен като арест на заподозрения, се вижда как двама полицаи държат легнал по корем човек.


Свидетел разказва пред вестника, че в двора са прозвучали изстрели.


"Първоначално не разбрах, че това е оръжие. След това се чу ужасен писък и в двора се втурнаха деца", каза той.

Един от родителите, Яне Саволайнен, каза, че е бил в контакт с дъщеря си, докато са се провеждали учебните занятия.

"Тя успя да ми изпрати съобщения в WhatsApp, в които пишеше, че са седнали на пода и чакат инструкции от учителите", каза той.

Учениците са били държани в класните си стаи цяла сутрин и скоро в училището са се стекли родители. Малко след обяд полицията започнала да пуска родителите, за да се съберат с децата си.

Създадено е кризисно звено, в което участват служители на училището и на местните власти.

"Мога само да си представя болката и тревогата, които изпитват много семейства в този момент", реагира министърът на вътрешните работи Мари Рантанен на X.

Премиерът Петери Орпо заяви, че е "дълбоко шокиран" от инцидента, като добави, че мислите му са с жертвите, техните родители, другите ученици и учители.

Скандинавската страна претърпя две подобни трагедии в началото на 2000 г.

През ноември 2007 г. 18-годишен мъж откри огън в гимназия в Йокела, на около 50 км северно от столицата Хелзинки, и уби 8 души: директора, медицинската сестра и шестима ученици. Нападателят се самоубива след нападението.

Година по-късно, през септември 2008 г., в професионално училище в Каухайоки (западна част на страната) е извършена стрелба от 22-годишния Мати Юхани Саари, при която са убити 10 души. Скоро след това той също се самоубива.

Оттогава насам стотици училища са били заплашени от подобни деяния, сочи списанието Journal of Scandinavian Studies in Criminology and Crime Prevention, което посочва проблемите с психичното здраве като основна причина за това бедствие. /БГНЕС