Захариева: България е против разделянето на Албания и РС Македония по пътя им за ЕС

България е против разделянето на Албания и РС Македония при започване на преговори за членство в ЕС. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева след срещата си с изпълняващия длъжността министър за Европа и външните работи на Република Албания Гент Цакай, предаде репортер на БГНЕС.

Захариева подчерта, че българското малцинство в Албания е едно богатство и още една възможност, която нашата страна може да използва, за да подпомага Албания. България изрази готовност да подпомогне с учители и учебни материали изучването на българския език от нашето малцинство, заяви още Захариева.

Тя посочи, че въпреки пандемията от коронавирус стокообменът между Албания и България е нараснал. В тази връзка, за да се засилят още повече икономическите отношения, ще се проведе среща на смесената българо-албанска комисия. Захариева заяви също така, че свързаността между двете страни е от изключително значение и се обмисля възстановяването на въздушната линия между София и Тирана.

Цакай благодари на България и българския народ за помощта, която ние им оказваме по пътя им за ЕС, а също така и за хуманитарната помощ, която сме им предоставили в трудните дни след смъртоносното земетресение, което разтърси неговата страна преди няколко месеца. Той подчерта, че нашата страна е била една от първите, които са се притекли на помощ на албанците.

Той също подчерта значението на транспортната и енергийната свързаност. Цакай заяви, че Албания ще реализира всички транспортни проекти, включително и Коридор 8, но също така призова и другите страни да направят повече за неговата реализация. /БГНЕС