Захариева: България ще предостави финансова помощ на Албания

България ще предостави финансова помощ на Албания, за да се справи с последиците от земетресението, което разтърси страната тази сутрин.

Утре на заседанието на Министерския съвет външният министър Екатерина Захариева ще предложи да бъдат отпуснати 200 хил. лв. помощ на албанското правителство за справяне с последиците от труса, съобщи на извънреден брифинг министър Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

По думите й броят на загиналите продължава да расте, а това е най-силното земетресение в страната от 1979 г. насам.

"Съболезнования от името на целия български народ и правителство за голямата трагедия, която се случи в Албания. Готови сме да помогнем с каквото можем", обяви Захариева. България е била готова да изпрати техника и спасители, но властите в Тирана за момента не се нуждаят от това.

"Вече официално обявените жертви са 14, като броят им може да бъде по-голям. Не се знае колко хора са затрупани", заяви тя и добави, че са се притекли на помощ и екипи от Гърция и Италия.

Захариева потвърди, че към този момент няма пострадали български граждани, както и такива, потърсили помощ на спешните номера или в посолството в Тирана. Организиран е и кризисен щаб.

Министърът отбеляза, че 10 000 българи живеят в Албания. /БГНЕС