Захариева: България няма да е спирачка за Македония, само те могат да си бъдат спирачка

България няма да бъде спирачка на РС Македония по пътя и за Европейския съюз, категоричен е външният министър Екатерина Захариева.

Няма да бъдем спирачка за Македония по пътя им за ЕС. Ние винаги сме ги подкрепяли, първи признахме тяхната независимост. Никога не сме крили условията за тяхната подкрепа, те винаги са били ясни“, каза тя и добави: „Единствено те могат да си бъдат спирачка“.

Захариева подчерта, че България винаги е била честна и открита спрямо РС Македония и това беше целта на декларацията, приета от българския парламент.

„Не мога да приема, че когато идват изборите, една експертна комисия ще бъде спряна. Тя не е спряна от нас. Ние когато имахме избори миналата година за Европейски парламент и местни власти, спряхме ли нейната работа?“, припомни външният министър.

снимка/архив: Екатерина Захариева и Никола Димитров

Тя заяви, че България винаги е уважавала правото на самоопределение.

„Лошо е, че доста политици в РС Македония си мислят, че на антибългарска вълна ще спечелят изборите. Изборите отминават, но съседите остават. Никой не е спечелил от езика на омразата. Това е моят призив към нашите съседи“, каза Захариева. /БГНЕС и бТВ