Захариева: България се справя много добре с опазването на външните си граници

Говорихме за двустранните отношения. Радвам се, че и двамата с теб сме изключително икономически насочени и си прав, че отношенията между две държави се определят и по това какъв стокообмен и колко инвестиции има между тях. Това заяви външният министър Екатерина Захариева на съвместен брифинг с унгарския си колега Петер Сиярто в Будапеща, предаде репортер на БГНЕС. България се справя много добре с опазването на външните си граници. Ние инвестирахме немалко пари от националния бюджет и много, много човешки усилия. Страшно много фокус има върху опазването на външните граници, добави Захариева.

Благодаря ти за това, че информира българския бизнес за възможностите, които предоставя вашата банка за развитие за засилване още повече на връзките между унгарския и българския бизнес, обърна се Захариева към Сиярто. Стокообменът всяка година между нас наистина има ръст между 5 и 10%. В енергетиката подкрепям това, което ти каза – проектите, по които българското правителство работи от години, целят диверсификация на източниците и на пътя на газ за българската икономика и за българските домакинства. Те са много важни не само за България, но и за държавите в региона. Това, по което работим, е Балкански поток, който се изпълнява от българското правителство и се изпълнява по българските и европейските правила, добави Захариева. Тя подчерта и че много важен проект е интерконекторът България – Гърция.

Българското правителство участва също като съсобственик с 20% в проект, който се изгражда в Александруполис и това е терминал за втечнен газ. С тези проекти, които изброих, ще се даде възможност за икономиките и домакинствата в целия регион да се доставя газ от целия свят, отбеляза външният ни министър.

И тогава наистина българската и унгарската икономика ще бъдат конкурентоспособни. Тогава, когато имаш и можеш да избираш от кого да купуваш, тогава и цената ще бъде по-евтина за нашата икономика, за нашите домакинства, заяви още Захариева. Споделяме обща страст за подкрепа на страните от Западните Балкани. Но аз тук искам да засегна източното партньорство, защото заедно работим и в двете направления, с което искаме да видим ясно европейската перспектива на нашите съседи. Разбира се основана на собствените ни заслуги, но така че да има ясна перспектива, най-вече за населението в тези държави. По отношение на миграцията българската позиция е, че не трябва да се бърза по този пакет, който е предложен от комисията за общата политика за убежище. Трябва да се даде възможност внимателно на националните експерти да направят преглед на предложението, за да може да дадат и своите коментари и бележки, каза Захариева.

България е външна граница, с много дълга и сухопътна, и морска граница с Турция и за нас е изключително важно тези пакети да включват ясен баланс между отговорност и солидарност, не бихме приели външните граници да поемат цялата отговорност, така да се каже държавите, които имат външни граници да поемат цялата отговорност, обясни Захариева.

По отношение на общия хоризонтален механизъм, ние винаги сме призовавали такъв механизъм да има. Защото години наред само две държави имаха специално наблюдение – България и Румъния, считаме, че той е важен и полезен. Едно е докладът, който смятаме за обективен за България, друго е механизмът, който ще се създаде по отношение на усвояването на европейските фондове. Там трябва наистина да има обективни изчерпателно изброени критерии. Това са двете условия, които България поставя, подчерта още Захариева. /БГНЕС