Захариева: Македония и Албания трябва заедно да бъдат приети в ЕС

Правителството одобри предложението за започване на преговори за членство в ЕС с РС Македония и Албания, съобщи вицепремиерът и министърът на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

Захариева заедно с вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов говориха след края на днешното заседание на Министерски съвет.

Правителството прие Пакет „Разширяване“, включващ всички условия на страната ни към Северна Македония. Ще настояваме за приемане на РС Македония и Албания в Европепейския съюз в пакет, каза Захариева и добави: Разделянето на двете държави би било грешка, която може да доведе и до нестабилност в региона.

Държавата ни винаги е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Същевременно обаче България винаги е поставяла пред Република Северна Македония и не само спазването на добросъседски отношения. Това е ясно още от декларацията от 1999 година, след което с Меморандума за подкрепа на евроатлантическата и евроинтеграцията и кулминацията – подписването на Договора за добросъседство през 2017 година от премиерите Борисов и Заев, посочи още Захариева.

Екатерина Захариева разясни, че на 15 и 17 октомври предстоят две срещи на Съвета на Европа, на които България ще каже „да“ на членството. От своя страна военният министър Красимир Каракачанов отбеляза отново своя теза, че страната ни подкрепа членството на РС Македония, но не безусловно. Според министъра от Скопие зависи колко време ще отнеме началната дата за насрочване на същинските преговори по присъединяването. Историята не може да бъде компромис, допълни Каракачанов. Той заяви, че се настоява за категорична промяна в македонските учебници и програми и това е неизменно условие.

„Искам ясно да подчертая, че в позицията на България има ясно разписана етапност. Страната ни един ден ще се съгласи за фактическо присъединяване на РС Македония, едва когато е изпълнила всички критерии по преговорните глави“.

„Всички институции в България са на мнението, че трябва да се даде възможност на Македония, но това по никакъв начин не може да стане безусловно. Българската позиция е ясна- да, България няма да спре сега Македония за започване на преговорите. Но преди да започнат същинските разговори има няколко етапа, сред които две междуправителствени конференции. В нашата позиция е ясно записано, че още преди насрочването на първата междуправителствена конференция македонците трябва да изпълнят редица условия“, обясни Каракачанов.

Сред условията е да приключи работата на междуправителствената историческа комисия. Освен това Македония е единствената страна, която не е осъдила репресиите и жертвите на тоталитарния режим, посочи вицепремиерът. /БГНЕС