Захариева: Към този момент България не може да каже да на СР Македония

Няма как на този етап да кажа да за започване на преговори на РС Македония с ЕС. Нашата подкрепа за РС Македония никога не е безусловна. България не оспорва езика и съвременната идентичност на населението там. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Много ясно сме изразили нашата позиция. Сега вече тя е много видима в публичното пространство. Още миналата година правителството внеси в парламента декларация, която беше подкрепена от всички партии. Така че нашата позиция по СР Македония не е нова, както някои твърдят. Мисля, че имаме обединение на всички по тази тема“, заяви външният министър по бТВ.

Тя посочи, че в интерес на България е всички страни от Западните Балкани да се присъединят към ЕС.

„Към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка със СР Македония. Има Договор за приятелство и добросъседство, който е подписан през 2017 и ратифициран през 2018 г., но той не се изпълнява“, подчерта Захариева.

Тя отново повтори, че въпреки спекулациите в Македония, България няма претенции как се определят гражданите на тази република, но и македонците не трябва да имат претенции към българската история. Но не ни притеснява само историята, но и езикът на омразата. Не признаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни, обясни още Захариева.

За разлика от останалите балкански държави, с които имаме споделена история, със СР Македония имаме обща история. „Скопие е подписал Договора, но сега се опитват да избягат от това. С държави като Гърция и Турция имаме споделена, но не обща история, за разлика от Македония“, уточни тя.

„Ние не искаме на българските граждани да казваме как да се самоопределят. Не в това е проблемът. Кабинетът е единен по въпроса за Македония, в постоянен контакт съм с премиера Бойко Борисов. Всякакви спекулации, че някой нещо ще промени в последния момент, не отговарят на истината“, категорична е Захариева.

Според нея трябва да се потърси с добра воля да се изпълнява подписания между двете страни договор, а не да търсим как да го заобикаляме.

Ние не искаме българско малцинство в СР Македония, защото това означава да признаем делото на тези, които 75 години работиха за унищожаването на българското самосъзнание на населението там, за неговото заличаване. Там трябва да бъдат създадени условия, така че хората, които заявяват българското си самосъзнание в СР Македония, да не бъдат дискриминирани и да могат свободно да заявят какви са, подчерта Екатерина Захариева.

За съжаление, от другата страна на границата чухме много изказвания. Преговорните екипи трябва да работят, все още не сме постигнали съгласие по всички въпроси, за да кажем да. Премиерът Борисов също така е обяснил на канцлера Ангела Меркел, че напредъкът не е достатъчен, каза първият ни дипломат.

По отношение на работата на Съвместната българо-македонска комисия и съгласието, което историците са постигнали за 5 личности от средновековието, е важно, че този резултат не е обявен публично и не е влязъл в учебниците. Това означава, че резултатът от работата й е минимален, защото той не е достигнал до македонското общество.

Екатерина Захариева коментира и самоизолацията си, след като стана ясно, че заместник-министър Петко Дойков е с положителен тест за коронавирус.

„Спазвам предписанията на РЗИ. Правилата трябва да се спазват от всички. Резултатите от моя PCR тест и на всички контактни лица на заместник-министър Петко Дойков са отрицателни“, заяви Захариева призова всички да спазваме предпазните мерки – носене на маски и спазване на дистанция. /БГНЕС