Захариева на разпит за паспортите на Божков и Попов, на Кралев му предстои

Рано тази сутрин на разпит в Спецпрокуратурата беше външният министър Екатерина Захариева, а министърът на спорта Красен Кралев все още не е разпитан, както беше първоначалната информация. Очаква се той да бъде разпитан в близките дни, уточниха за БГНЕС разследващите случая с издаването на служебни паспорти.

Външният министър е била извикана във връзка със служебните паспорти на избягалите в ОАЕ Васил Божков и Георги Попов.

По заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева комисия на Инспектората на МВнР ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години. Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

Малко преди 14.00 часа днес в спецпрокуратурата дойде и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Веднага започнахме действия за анулирането на служебните паспорти на Васил Божков и Георги Попов. Това заяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев след разпит в Специализираната прокуратура. Георгиев обясни, че двамата са имали издадени паспорти от 2011 г., които са преиздадени през 2016 г. Той подчерта, че са спазили нормативната уредба каквато е към момента. „Веднага когато установихме за тези конкретните паспорти и за новосъздалите се обстоятелства около тези две лица, ние веднага започнахме действия по това те да бъдат анулирани”, посочи Георгиев. Той заяви, че анулирането се случва при отказ от такъв паспорт, при изтичане на срока на неговата давност или при отпадане на обстоятелствата, благодарение на които той е бил издаден. „Очевидно е, че тези лица не могат да изпълняват ролята на членове на УС на тази спортна организация, която е послужила за тяхното издаване и поради тази причина паспортите са анулирани. Това, че има повдигнато обвинение или пък стават обвиняеми не анулира автоматично такъв документ”, посочи Георгиев.

Миналата седмица стана ясно, че МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Тези паспорти са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта.

Служебните паспортите, издадени през август 2019 г., са анулирани на 17 февруари 2020 г. МВнР е издало служебен паспорт на Васил Божков и през 2011 г. на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт.

Божков и Попов избягаха в края на януари в ОАЕ. Властите в София поискаха тяхната екстрадиция. /БГНЕС