Захариева: Няма и не се очаква нов мониторингов доклад на ЕК

Няма нов мониторингов доклад от ЕС, не очакваме да има такъв. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по бТВ, опровергавайки информацията, че има нов доклад за съдебната реформа в България.

Няма промяна в мнението на ЕК, не се очаква нов доклад за правосъдието по механизма за сътрудничество и проверка. В момента се работи по общ бъдещ механизъм за всички страни от ЕС, който няма нищо общо с механизма за сътрудничество и проверка“, категорична е Екатерина Захариева.

В момента излезе ежегодния доклад за европейския семестър, ЕК наблюдава в него фискалната и икономическата политика, но един абзац от него, в който се споменава съдебната система, е предизвикал полемики, чуха се много неистини, разясни министър Захариева.

Тя припомни, че вчера лично заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис е отрекъл да има доклад за съдебната система. Нещо повече той е подчертал, че България е единствената страна в Европейския съюз, която изпълнява критериите за бюджетен дефицит. /БГНЕС